Mainos
Mainos

Sinikka Nopola: Matkustan melko harvoin ja muita kirjoituksia

Arvio: Terhi Hyvärinen

(WSOY)

Sinikka Nopola on häikäisevä poimimaan arjesta pikkuasian, jota useimmat eivät koskaan mieti, ja nostamaan siitä tärkeän kulmakiven ihmisen elämään. Nopola on yllättävä ja hauska ja hänen mielikuvituksensa nyrjähtelee mukavasti.

Nopola esimerkiksi kirjoittaa usein miettineensä, minkälaista olisi olla lusikka tai haarukka, vaikka onkin tietoinen, ettei voisi olla haarukka, koska se on mies. ”Kun lusikka liikkuu mielellään kodin piirissä, lasten syöttötuolien läheisyydessä, haarukka harppoo ravintolasaleissa ja kabineteissa.”

Nopola muistuttaa, että jo H. C. Andersen eläytyi esineisiin kirjoittaessaan kopeasta parsinneulasta, joka luuli olevansa rintakoru. Niinpä Sinikka Nopola eläytyy ”lättypannuun -tuohon esineiden Pekka Töpöhäntään”.

Pidän kovasti Nopolan hyväntahtoisesta sarkasmista, jolla hän kohtelee myös itseään, tai siis kirjoitusten vakavaa Sinikkaa, jolla on ”loppuhalauskompleksi”, joka on ”tunnollinen” ja ehdoton ”käytännön ihminen”, nuorena paatokseenkin taipuvainen. Teoksen minä-henkilö on hellyyttävä, sillä hän on esimerkiksi lapsena asunut ”melkein” Pyynikillä ja ollut kansakoulun kolmannen luokan hiihtokilpailuissa ”melkein” kärjessä.

Sitä paitsi Nopola ei jauha yhtä ja samaa ideaa, vaan hänen lyhytproosansa otsikot ovat sellaisia kuin ”Huhtikuu on slipoveri”, ”Syntynyt veisaamaan” tai ”Käytännön ihminen avainvastaavana”. Nopola sanoittaa Mombasa-iskelmän uudestaan virreksi ja eläytyy puuhenkariksi ja kirjoittaa aiheesta: ”Riskitön elämä eli nyt puhuu sohvalla istuja”.

Sinikka Nopolan Olen matkoilla melko harvoin voisi olla Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajan serkkulikka. Makuasia kummasta pitää enemmän, ja onko sillä mitään väliä? Minä pidän Nopolan yllätyksellisyydestä.

Mutta turha paljastaa liikaa. Elämä on totista, mutta naurattaa silti.

Kirjoittaja on erikoistoimittaja MTV3:n kulttuuritoimituksessa. Kotimainen kirjallisuus oli aikoinaan yliopistossa hänen pääaineensa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme