Mainos
Mainos

Sinikka Nopola: Matkustan melko harvoin ja muita kirjoituksia

Arvio: Pertti Nyberg

(WSOY 2012)

Oikein tunnollinen ja hyvin kasvatettu ihminen tekee, kuten vanhemmat ovat toivoneet ja elää sitten elämänsä tarkkojen sääntöjen mukaisesti. Ei esimerkiksi koske hotellihuoneen minibaariin, koska ylihinnoiteltuihin houkutuksiin nyt ei vain ole tapana koskea – ellei sitten ole mies.

Joskus käy sitten niin hassusti, että yleiset säännöt muuttuvat ja siitäkös aiheutuu hämminkiä. Näin tapahtui esimerkiksi vuonna 2000, kun Etelä-Suomen taajamien keskiluokka päätti, että kyläilyn tai muun tapaamisen lopussa halataan vastapuolta ja annetaan molemmille poskille kevyt, ilmaan jäävä suudelma. Näiden päätösten jälkeen ei mikään tapaaminen enää ole ollut rento, kun kaikilla vierailijoilla on loppuhalauskompleksi.

Sinikka Nopolan lyhyet huomiot elämän arkisista tapahtumista ovat hauskalla tavalla huvittavia. Jos ihminen ei ole sinut itsensä kanssa, hän joutuu koko ajan tarkkailemaan toisia ja pohtimaan, kuinka korrektisti hän toimii. Esimerkiksi hautajaisissa on tärkeää tietää oma asemansa vainajan ranking-listassa, jotta osaa valita oikein istuinpaikkansa.

Joskus Nopolan päähenkilö tosin yllättää eli päättääkin hieman kömpelöllä tavalla irtautua säännöistä. Jos esimerkiksi puhelinmyyjä soittaa kännykkään, hänelle voi vastata, että on vaikea puhua, koska seisoo juuri sairaalan käytävällä ja ruumispussia nostetaan ovesta lavetille.

Yksi pieni tarina kertoo kahvasta – junan istuimen säätökahvasta, joka irtoaa ja tippuu kassiin. Kotona ihminen sitten pohtii, mitä kaikkea ongelmia tämä kahvan puuttuminen on aiheuttanut seuraaville istujille.

Olisiko tämä kahva jonkinlainen vertauskuva Nopolan maailmankuvasta. Jossain on kahva, jota kääntämällä asiat ratkeavat ja toimivat kuin itsestään. Elämässä kahva on kuitenkin usein rikki tai jää peräti käteen. Tämä kirja on kahva.

Kirjoittaja on MTV3:n uutistuottaja.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme