Mainos
Mainos

Sinilevää esiintyy aiempaa enemmän

Sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta sekä merialueilla että sisävesillä. Sinilevätilanne on nyt hieman huonompi kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana.

Merivesissä sinilevää on runsaasti Suomenlahdella. Tuulinen sää ja veden matalahko lämpötila ovat kuitenkin pitäneet merialueiden levätilanteen kohtuullisena. Itäisellä Suomenlahdella on tavattu melko laajoja levälauttoja. Suomenlahden länsiosassa sinilevää on runsaasti kaikilla avomeren seurantapisteillä. Suomenlahden rannikkovedet ovat olleet Loviisasta Ahvenanmaalle kirkkaita ja pääosin uimakelpoisia. Pieniä paikallisia sinileväesiintymiä on havaittu rannoilla Saaristomeren Nauvossa ja Korppoossa.

Perämerellä Kemin edustalla on nyt havaittu sinilevää ensi kertaa tänä kesänä. Määrät ovat kuitenkin pieniä. Muilta Pohjanlahden alueilta ei ole tietoja sinilevistä. Loppuviikoksi ennustettu viileä ja tuulinen sää estänee uusien pintalauttojen muodostumisen merialueilla.

Sisävesissä sinilevää on havaittu kaikkiaan 56 seurantapaikalla. Levien määrää ovat osaltaan lisänneet sisävesien keskimääräistä korkeammat pintalämpötilat. Erittäin runsaasti levää on havaittu Turun Maarian altaassa ja Suomussalmen Kuivajärvessä. Runsaiksi luokiteltuja leväesiintymiä tavattiin lisäksi 19 havaintopisteessä. Sisävesissä levää on nähty pääasiassa vihreinä hitusina. Luvassa oleva viileä ja tuulinen sää pitänee myös sisävesien levätilanteen kohtuullisena lähipäivät, arvioi Suomen ympäristökeskus.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme