Mainos
Mainos

Sinilevää havaittu vasta vähän

Vedet ovat vielä viileitä, eikä rannikkoalueilla esiinny sinilevien pintalauttoja. Riski laajojen sinileväkukintojen muodostumiseen rannikoille on lähiaikoina vähäinen.

Alkuviikon tuulinen sää viilensi vesiä, ja sinilevää on toistaiseksi havaittu vain paikallisesti järvissä ja merialueilla. Rannikkoalueilla ei esiinny sinilevien pintalauttoja, kertoo Ympäristökeskuksen ja Merentutkimuslaitoksen uusin leväkatsaus.

Levien määrä Suomen merialueilla on ajankohtaan nähden normaali. Suomen rannikolla riski laajojen sinileväkukintojen muodostumiseen lähiaikoina on vähäinen.

Suomenlahdella ja Ahvenanmaalla on havaittu myrkytöntä Aphanizomenon-sinilevää veteen sekoittuneena. Männyn siitepölyä, joka ei ole sinilevien tavoin terveydelle haitallista, saattaa vielä esiintyä rantojen läheisyydessä.

Meriveden lämpötila on Suomenlahden ulapoilla nyt noin 15 astetta, rannikon läheisyydessä lämpötilaero voi olla 2-3 astetta.

Järvivedet ovat hieman viilentyneet juhannuksen jälkeen, eikä sinilevien määrä ole lisääntynyt viikon aikana. Tällä viikolla sinilevää havaittiin 23 järvessä, kun yhteensä havainnoitiin 254 järveä.

Kangasalan Kirkkojärvellä on yhä erittäin runsaasti sinilevää; siellä valtalajina on Anabaena lemmermannii -sinilevä, joka on usein myrkyllinen ja yleinen leväesiintymän aiheuttaja.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme