Mainos
Mainos

Sinilevää jo merelläkin – järvillä kukinta jo runsasta

Itäisellä Suomenlahdella ja Perämeren pohjukassa on havaittu sinilevää. Suomenlahden rannikolla sinilevien kukinnot ovat paikoittain runsaita, kertoo Suomen ympäristökeskus.

Sinileviä saattaa alkaa esiintyä 15–17-asteisessa vedessä. Pintalämpötilat kohoavat rannikon sisimmillä alueilla ja Saaristomerellä jopa 20 asteen vaiheille. Avomeren pintalämpötila vaihtelee Suomenlahdella 16–18 asteen välillä. Selkämerellä on mitattu 14–17 ja Perämerellä 12–15 asteen lukemia.

Ilmatieteen laitoksen ja Syken laatiman leväennusteen mukaan leväkukintariski jatkuu itäisellä Suomenlahdella lähipäivien aikana.

Sinilevän määrä järvillä on lisääntynyt juhannusviikosta. Levää on havaittu koko maassa Lappia lukuun ottamatta. Kukinta on paikoin erittäin runsasta.

Yleensä vastaavia määriä sinilevää tavataan vasta heinäkuun loppupuolella.

Hellejakso on nostanut järvien pintaveden lämpötilat maan etelä- ja keskiosassa 20–25 asteeseen, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa 17–21 asteeseen ja Lapissa 8–17 asteeseen. Lukemat ovat useissa järvissä 2–8 astetta korkeampia kuin ajankohtana keskimäärin.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme