Mainos
Mainos

Sinilevää Pohjois-Savossa

Pohjois-Savon ympäristökeskus varoittaa sinileväesiintymistä, jotka ovat lisääntyneet tällä viikolla maakunnassa vesien lämpenemisen ja tyynen sään ansiosta.

Rannalle on ajautunut runsaita lauttamaisia muodostumia eri puolilla Kallavettä ja varsinkin Kuopion lähirannoilla. Havaintoja on tehty mm. Pohjois-Kallaveden Haminalahdella, Vuorelan uimarannalla, Juankosken Valkeisella, Leppävirran Konnuslahdella, Riistaveden Kuukalla ja Saravedellä, Lapinlahden Jaakonjärvellä sekä Siilinjärven Pieni-Lajulla, Pitkäjärvellä ja Karpjärvellä.

Tutkitut näytteet ovat olleet pääasiassa anabaena-sukuun kuuluvien sinilevien massaesiintymiä, joiden on todettu muodostavan myrkyllisiä kantoja. Ympäristökeskuksen mukaan leviä on syytä varoa.
Uiminen tai peseytyminen sinileväpitoisella vedellä voi aiheuttaa iho-oireita, silmätulehduksia ja ripulia. Erityisesti lasten ja kotieläinten pääsyä rantaveteen pitäisi rajoittaa leväkukinnan aikana. Sinileväpitoista vettä ei saa myöskään käyttää talous- ja löylyvetenä eikä syötävien kasvien kasteluun.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme