Mainos
Mainos

Sinilevää runsaasti meressä

Lämmin sää lisää levän määrää entisestään. Järvien sinileväesiintymät ovat sen sijaan vakiintumassa.

Sinilevää on nyt runsaasti vedessä sekä Suomenlahdella että Saaristomerellä. Tuulitilanteen mukaan levät nousevat pintaan ja muodostavat lauttoja. Maanantaina ja eilen sinilevälauttoja havaittiin paikoin Suomenlahdella, Saaristomerellä ja Ahvenanmaan eteläpuolella.

Suomenlahdella levää havaittiin Vironlahdelta aina Hankoniemen edustalle; eniten sitä oli Loviisan, Kotkan ja Porkkalanniemen edustan avomerialueilla. Runsaita esiintymiä oli myös Saaristomerellä Korppoossa. Levät koostuvat useista eri sinilevistä ja mukana on myös myrkyllistä Nodularia-sinilevää.

Suomen Ympäristökeskuksen mukaan jokaiseen sinileväesiintymään pitäisi näin ollen suhtautua niin kuin se olisi myrkyllinen. Jos sää jatkuu lämpimänä ja tyynenä tai vähätuulisena, sinilevät lisääntyvät edelleen ja nousevat pinnalle yhä laajemmiksi lautoiksi.

Meriveden lämpötila on nyt Pohjoisen Itämeren ja Suomenlahden avovesialueilla noin 18-19 astetta, Selkämerellä 17 astetta ja Perämerellä 16-17 astetta. Rannikolla vesi on muutaman asteen lämpimämpää.

Järvien tilanne kohentumassa

Järvissä sinilevien määrä on sen sijaan hieman vähentynyt viime viikosta. Seurannassa vähäisiä määriä sinilevää havaittiin silmämääräisesti 33 järvestä.

Runsaasti esiintymiä oli 9 järvessä ja erittäin runsaasti 2 järvessä. Viikko sitten vähäisiä sinilevähavaintoja tehtiin 41 järvestä. Kaikkiaan sisävesissä on 262 havaintopaikkaa.

-Edelleen mahdollisuuksia on, nyt on kuitenkin vasta elokuun alku, toppuuttelee vanhempi tutkija Sari Mitikka Suomen Ympäristökeskuksesta. Runsaat sateet ja tulvat ovat tuoneet vesiin lisää ravinteita, mutta toisaalta järvet ovat myös samentuneet, joten valo ei välttämättä riitä kasvuston kehittymiseen, Mitikka puntaroi.

Järviveden lämpötila on Etelä- ja Keski-Suomessa keskimäärin 19-21 astetta. Lapissa lämpötila on 16-20 astetta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot