Mainos
Mainos

Sinilevää Suomenlahdella ja Itämerellä

Sinilevä on nyt sekoittunut noin kymmenen metrin paksuiseen pintakerrokseen. Tyynellä säällä se kohoaa näkyviksi pintalautoiksi.

Sinilevien määrä oli merentutkimusalus Arandan tutkimusten mukaan Suomenlahden länsiosissa edellisvuosien tasoa, mutta varsinaisella Itämerellä sinilevää oli keskimääräistä runsaammin.

Murtovettä suosiva maksamyrkyllinen sinilevä oli runsaslukuisin laji varsinaisella Itämerellä, kun taas Suomenlahden suualueella runsaimpana esiintyi myrkytöntä sinilevää.

Aranda palaa takaisin Helsinkiin huomenna tiistaina läntiselle Suomenlahdelle ja pohjoiselle Itämerelle suuntautuneelta kahdeksanpäiväiseltä tutkimusmatkaltaan. Sen aikana seurattiin avomerialueiden sinilevätilanteen kehittymistä ja tarkasteltiin kukintoihin vaikuttavia kemiallisia ja fysikaalisia tekijöitä.

Sinilevä on nyt sekoittunut noin kymmenen metrin paksuiseen pintakerrokseen. Tyynellä säällä se kohoaa näkyviksi pintalautoiksi.

Syynä varsinaisen Itämeren valtaisaan sinileväkukintaan ovat Merentutkimuslaitoksen mukaan Itämeren pääaltaan korkeat fosfaattifosforipitoisuudet. Ne taas ovat seurausta pohjan heikosta happitilanteesta, jolloin fosforia liukenee sedimentistä pohjaveteen ja talviaikaisesta vesikerroksien sekoittumisesta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot