Mainos
Mainos

Sinilevää yhä rannoilla

Ympäristökeskuksen mukaan alkusyksyn aurinkoiset ja tyynet säät ovat suosineet sinileviä.

Useissa järvissä eri puolella maata ja Suomenlahden rannikolla on myöhäisestä ajankohdasta huolimatta havaittu runsaasti sinilevää, tiedottaa Suomen ympäristökeskus.

Levä johtuu ympäristökeskuksen mukaan siitä, että alkusyksyn aurinkoiset ja tyynet säät ovat suosineet sinileviä. Sinilevää on aiempinakin vuosina satunnaisesti esiintynyt myöhäissyksyllä ja alkutalvella jään alla ja avannoissa.

Suomalaisessa yhteishankkeessa on selvitetty sinileväpitoisen veden myrkyllisyyttä, sinilevien seuralaisbakteereita ja niiden mahdollista yhteyttä ihmisille aiheutuneisiin oireisiin. Esimerkiksi Uudenmaan Lapinjärven lokakuisen sinileväesiintymän on todettu sisältävän maksamyrkkyjä, ei kuitenkaan erityisen korkeina pitoisuuksina. Muista sinileväesiintymistä ei myrkyllisyyttä ole tutkittu.

Ei kelpaa löylyvedeksi

Alustavien tulosten mukaan sinileväpitoisen veden käyttäminen löylyvetenä aiheuttaa vakavimmat oireet. Yleisimpiä sinilevämyrkkyjen aiheuttamia oireita ovat vatsakipu, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli sekä lämmönnousu, iho-oireet ja lihaskivut.

Vuonna 2003 alkanut Suomen ympäristökeskuksen, Myrkytystietokeskuksen ja Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksen yhteinen tutkimus sinilevistä ja niiden terveyshaitoista on valmistumassa vuoden lopulla. Tutkimus kuuluu Suomen Akatemian rahoittamaan Mikrobit ja ihminen -tutkimusohjelmaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme