Mainos
Mainos

Sinilevähavaintoja läpi koko Suomen

Sinilevähavaintoja on tällä viikolla tehty koko maassa. Merialueiden sinilevälautat ovat sekoittuneet tilapäisesti tuulisen sään takia veteen. Sisävesillä levähavainnot lisääntyivät hieman.

Ympäristöhallinnon valtakunnallisen leväkatsauksen mukaan sinilevähavaintoja on tällä viikolla tehty koko maassa. Merialueiden sinilevät olivat tuulessa kuitenkin sekoittuneet tilapäisesti veteen, eikä pintalauttoja enää tiistaina ollut havaittavissa. Sisävesillä levähavainnot lisääntyivät vähän helteiden myötä.

Merialueella sinilevät nousevat kuitenkin tyynellä säällä jälleen pintaan. Paikallinen levätilanne vaihtelee tuulen ja virtausten vuoksi päivittäin.

Pohjanlahdella Vaasan edustalla on paikoin tehty sinilevähavaintoja, ja Selkämerellä Rauman Poroholmassa on ollut vähän sinilevää. Saaristomerellä sinilevää on havaittu runsaasti Utössä, Paraisilla ja Särkisalossa. Sinilevää on ollut myös Dragsfjärdissä, Korpoströmissä, Vatkastissa sekä Maarianhaminassa ja Kökarin Karlbyssä. Lisäksi Vidskärin selällä, Utön, Aspön ja Nötön välillä, sinilevää on paksuna puurona.

Suomenlahdella sinilevää on vähemmän avomerellä kuin rannikolla tai saaristossa. Sipoossa, Emäsalossa, Sandöfjärdenillä ja Hankoniemen länsipuolella on havaittu runsaasti tai erittäin runsaasti levää. Itäisellä Suomenlahdella Ulkotammiossa, Pyhtäällä sekä Kotkassa Kuutsalon itäpuolella ja Sunilassa sinileviä on ollut vähäisiä määriä.

Merialueilla on havaittu myrkyttömän sinilevän lisäksi myrkkyä tuottavaa Nodularia spumigena -sinilevää ja mahdollisesti myrkyllistä Anabaena-sinilevää. Suomenlahden avomerialueen pintaveden lämpötila on helteiden ansiosta jo 20-21 astetta. Saaristossa vesi on lämpimämpää.

Merentutkimusalus Aranda on parhaillaan Suomenlahden suualueella tutkimassa sinileväkukintojen kehittymistä.

Sisävesien sinilevä lisääntynyt

Sisävesien sinilevähavainnot ovat helteiden myötä edelleen hieman lisääntyneet.

Sisävesien 264 havainto-paikasta 51:ssä on havaittu vähäisiä määriä sinilevää. Runsaasti sinilevää on havaittu 9 järvessä ja erittäin runsaasti Tohmajärven Suuri-Onkamon Ertonlahdessa. Leväilmoituksia on tullut runsaasti myös seurannan pysyvien havaintopaikkojen ulkopuolelta koko maasta.

Sinilevätilanne saattaa olla erilainen eri puolilla järveä ja muuttua nopeasti riippuen tuulen suunnasta ja voimakkuudesta. Runsaissa esiintymissä yleisin sinilevä on ollut Anabaena lemmermannii, joka saattaa muodostaa myrkyllisiä kantoja.

Sisävesien lämpötila vaihteli Etelä- ja Keski-Suomessa 22:sta 26 asteeseen. Pohjois-Suomessa se oli 17-23 astetta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme