Mainos
Mainos

Sinilevän energiakäyttöä pohditaan

Uusien DNA-menetelmien ansiosta myrkylliset ja myrkyttömät sinilevät pystytään nykyisin erottamaan toisistaan.

Tutkijat uskovat, että jatkuvasti lisääntyviä sinileviä voidaan tulevaisuudessa hyödyntää energiantuotannossa.

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimuksessa kehitettyjen DNA-menetelmien ansioista myrkyttömät ja myrkylliset sinileväkukinnot pystytään nykyisin tunnistamaan.

Ilmaston lämpenemisen ja järvien rehevöitymisen uskotaan lisäävään myrkyllisten sinileväkukintojen esiintymistä entisestään. Tulevaisuudessa sinilevistä voi kuitenkin olla myös hyötyä ihmisille.

- Sinilevät ovat yhteyttäviä eliöitä, niiden kasvunopeus on huomattavasti suurempi kuin kasveilla. Tämän vuoksi on mietitty myös mahdollisuuksia, miten sinileviä voitaisiin hyödyntää enemmän energian tuotannossa samalla tavalla kuin kasveja tällä hetkellä jo hyödynnetään, kertoo akatemiaprofessori Kaarina Sivonen.

Sinileväkukinnat esiintyvät tavallisesti loppukesästä, jolloin vesi on lämmintä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot