Mainos
Mainos

Sinilevätilanne muuttumassa pahemmaksi?

Sinilevätilanne pahenee nopeasti ympäri maata. Laajoja levähavaintoja on sekä merialueilta että sisävesiltä.

Rajavartiolaitoksen lentäjät ovat ensimmäistä kertaa havainneet sinilevää itäisellä Suomenlahdella Porvoon ja Loviisan edustalta Helsinkiin päin sekä Hiittisistä Turun saaristosta.

Jos lämpimät säät jatkuvat, niin levät lisääntyvät ja muuttuvat yhtenäisiksi lautoiksi.

Sinilevät ovat jälleen ilmestyneet Suomenlahdelle. Täällä Spjutsundissa Porvoon lähistöllä levää ei löytynyt vielä yhtenäisinä suurina lauttoina. Levätilanne saattaa kuitenkin muuttua nopeasti.

- Mahdollisuudet pahaankin loppukesään on vielä olemassa. Ravinnetilanne merellä on sellainen, että jos on useimman päivän lämmin sää ja pintavesi lämpenee, niin sinilevätilanne voi pahentua. Ja jos sää on lisäksi tyyni, niin sinilevä nousee pintaan ja saattaa muodostaa laajempiakin levälauttoja, tutkija Johanna Rissanen Suomen ympäristökeskuksesta kertoo.

Pintavesi on ollut alkukesästä useita asteita kylmempää kuin viime vuonna samaan aikaan, mutta nyt veden lämpötilat ovat alkaneet nousta. Tänään sinilevää on löytynyt Porvoon ja Loviisan edustalta Helsinkiin päin sekä Hiittisistä Turun saaristosta.

Tämän kesän ensimmäiset Suomenlahdelta saadut sinilevähavainnot kuvasi Helsingin Vartiolentue toissa päivänä. Pitkät vanat valuivat pitkin meren pintaa Loviisan edustalla.

Myös tavalliset kansalaiset voivat ilmoitella levälöydöistään. - Sinilevästä voi ilmoittaa joko kunnan terveystarkastajille tai sitten alueellisiin ympäristökeskuksiin, joissa otetaan mielihyvin tietoa vastaan ja Suomen ympäristökeskukseen ja merialueelta tietenkin Merentutkimuslaitokseen, Rissanen listaa.

Myös sisävesissä sinilevätilanteen odotetaan vain pahenevan. Sinilevää on löytynyt useista Uudenmaan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon järvistä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme