Mainos
Mainos

Sinilevien määrä järvissä vähentynyt, merellä tilanne ennallaan

Suomen merialueilla sinilevää on tavattu eniten Suomenlahdella Porvoosta itään ja Ahvenanmaan eteläpuolella. Järvien sinilevätilanne vastaa Syken mukaan ajankohdan keskimääräistä tilannetta.

Sinilevien määrä järvissä on viime viikosta hieman vähentynyt, mutta merellä tilanne on pysynyt ennallaan. Suomenlahdella ja Saaristomeren eteläosissa esiintyy Suomen ympäristökeskuksen Syken mukaan sinilevien pintalauttoja.

Suomen merialueilla sinilevien määrät ovat kuitenkin vähäisiä verrattuna Itämeren pääaltaan tilanteeseen.

Suomen merialueilla sinilevää on tavattu eniten Suomenlahdella Porvoosta itään ja toisaalta Ahvenanmaan eteläpuolella. Rannoilla sinilevää on havaittu Haminan ympäristössä sekä paikoin Saaristomerellä.

Sen sijaan Pohjanlahdella ei ole tavattu merkittäviä sinilevien pintaesiintymiä.

Meriveden lämpötila Suomenlahden ulapalla on 20-21 sekä Selkämerellä ja Perämerellä 17-18 astetta. Rannikon läheisyydessä lämpötila voi olla pari kolme astetta korkeampi.

Järvien sinilevätilanne keskimääräinen

Tällä viikolla sinilevää on havaittu eri puolilla maata 53 järvessä, kun Sykellä on leväseurannassa kaikkiaan 263 järveä. Seitsemässä järvessä havaittiin silmämääräisesti runsaasti sinilevää, mutta erittäin runsaita esiintymiä ei ollut lainkaan.

Järvien sinilevätilanne vastaa Syken mukaan ajankohdan keskimääräistä tilannetta.

Sen sijaan järviveden lämpötilat ovat keskimääräistä korkeampia. Etelä- ja Keski-Suomessa on mitattu 21-23 ja Pohjois-Suomessa noin 18-21 astetta.

Syke tarkkailee sinilevätilannetta kesällä viikoittain 64:llä merihavaintopaikalla ja 263:lla järvihavainnointipaikalla. Kuntien ympäristö- ja terveysviranomaiset tekevät havaintoja silmämääräisesti rannalta tai veneestä, ja sinilevän runsaus arvioidaan asteikolla 0-3.

Merellä leväesiintymiä tarkkaillaan myös muun muassa kauppalaivoihin asennetuilla mittauslaitteilla. Lisäksi Rajavartiolaitoksen lentäjät ilmoittavat levähavainnoista vartiolennoillaan.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot