Mainos
Mainos

Sinilevien määrä lisääntynyt

Sinilevien pintalauttoja esiintyy koko Suomenlahden alueella ja Saaristomeren eteläosissa. Selkämerellä on havaittu myös ensimmäiset pintakukinnat.

Sinilevien määrä on lisääntynyt sekä merissä että järvissä. Merialueilla havaintoja sinilevien pintalautoista on tehty selvästi keskimääräistä enemmän. Järvillä tilanne on ajankohtaan nähden normaali. Suomen ympäristökeskus julkaisi viikoittaisen leväkatsauksensa keskiviikkona.

Merialueilla sinilevien määrä on kasvamassa. Sinilevien pintalauttoja esiintyy koko Suomenlahden alueella ja Saaristomeren eteläosissa. Selkämerellä on havaittu myös ensimmäiset pintakukinnat.

Sinilevien esiintyminen rannikoilla riippuu paljolti paikallisista tuulista ja on siksi vaikeasti ennustettavissa.

Järvissä sinilevähavaintojen määrä on hieman lisääntynyt viime viikosta. Sinilevää on havaittu silmämääräisesti 63 havaintopaikassa. Runsaasti levää on 12 järvessä ja erittäin runsaasti Gålisjössä Karjaalla. Runsaat esiintymät painottuvat Uudellemaalle ja Lounais-Suomeen.

Järviveden lämpötila on edelleen keskimääräistä korkeampi erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Sinilevää yhä enemmän Lounais-Suomessa

Sinilevätilanne on edelleen huonontunut Lounais-Suomen merialueella ja sisävesissä. Etenkin sisävesien vakioseurantapaikoilla sinileviä on havaittu useammassa paikassa kuin vielä kertaakaan tänä kesänä.

Lounais-Suomen ympäristökeskuksen mukaan Satakunnan vakioseurantapaikoilla sinilevää on havaittu vähän muun muassa Jämijärvessä, Karvianjärvessä sekä Säkylän Pyhäjärvessä. Köyliönjärven Yttilänotassa sinilevää oli runsaasti.

Varsinais-Suomessa havaittiin vähäisiä määriä levää muun muassa Kaarinan Littoistenjärvessä, Turun Maarian altaassa ja Someron Painionjärvessä. Runsaasti levää havaittiin Dragsfjärdinjärvessä, Kiskon Kirkkojärvessä ja Muurlan Ylis-järvessä.

Merialueella sinileviä esiintyy erityisesti Saaristomerellä vesimassaan sekoittuneena ja paikoin myös pintaesiintyminä. Vakioseurannan ulkopuoliset sinilevähavainnot ovat tulleet lähinnä sisäsaaristosta.

Ulkosaaristosta on ilmoitettu sinilevähavainnosta Jurmon eteläpuoliselta merialueelta. Myös Selkämeren eteläosissa havaittiin viikonloppuna sinilevää vesimassaan sekoittuneena.

Merialueella sinilevien joukossa on todettu olevan paikoin myös myrkyllistä Nodularia-sinilevää.

Helsingin uimarannoilla pieniä havaintoja

Helsingissä sinilevää on havaittu seitsemällä uimarannalla. Helsingin kaupungin ympäristökeskus tarkasti yleiset uimarannat tiistaina.

Vähäisiä määriä sinilevää havaittiin Laajasalossa, Munkkiniemessä, Hietarannassa, Lauttasaaressa ulkoilupuistossa ja Merikylpylän puistossa, Seurasaaren uimalassa ja Seurasaaren uimarannalla. Mikroskooppisessa tarkastelussa todettiin sinilevien olevan mahdollisesti myrkyllistä Anabaena-sinilevää, myrkyllistä Nodularia-sinilevää ja myrkytöntä Aphanizomenon-sinilevää.

Muilla Helsingin rannoilla sinilevää ei havaittu. Tuulista riippuen sinileväesiintymien paikka saattaa kuitenkin vaihdella nopeasti. Tyynet ja lämpimät säät edistävät sinilevien runsastumista.

Vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä kellertävinä tai vihertävinä hippusina. Runsas sinilevä samentaa veden ja muodostaa tyynellä säällä veden pinnalle vihreitä maalimaisia juovia. Se voi myös kasaantua rannalle vihreänä tai kellanvihreänä massana.

Jos vedessä on runsaasti sinilevää, on hyvä välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinilevät tuottavat ihoa ärsyttäviä yhdisteitä sekä hermo- tai maksamyrkkyjä, joten sinilevästä voi saada iho- ja silmäoireita ja nieltynä myrkytysoireita.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme