Mainos
Mainos

Sinnikäs sade aiheutti laajat tulvat Pohjanmaalla

Kolme vuorokautta jatkunut sadejakso on nostanut Pohjanmaan jokien virtaumat jopa keskimääräistä kevättulvaa suuremmiksi. Suunnittelija Mika Savolainen Pohjois-Pohjanmaan ympäristökeskuksesta kertoo, että Kalajoen valuma-alueella on noin tuhat hehtaaria peltoa veden vallassa.

Ylivieskassa Kalajoen vesi on tulvinut kellareihin, ja yhden omakotitalon ympärille pelastuslaitos on kaivanut suojavallin.

Palopäällikkö Pekka Similä Jokilaaksojen pelastuslaitoksesta kertoo, että tulva on lisäksi saartanut kahdeksan taloa Alavieskassa. Taloihin johtava tie on poikki, mutta vesi ei uhkaa rakennuksia.

Kalajoen lisäksi Lestijoen, Perhojoen ja Lapuanjoen virtaumat ovat kevättulvien tasolla. Savolainen arvioi, että tulvavedet alkavat vetäytyä viimeistään ylihuomenna.

Tulvat johtuvat poikkeuksellisen rankoista sateista. Eilen loppuneen kolmen vuorokauden jakson aikana eteläisellä Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla tuli vettä enemmän kuin koko heinäkuun aikana yleensä. Alueen keskisadanta oli 70 millimetriä.

- Alueilla, joihin rankimmat kuurot osuivat, sadanta oli tosin reilusti enemmän, kertoo Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Ari Koistinen.

Satonäkymät heikentyvät

Savolainen kertoo, että näin laajat tulvat ovat heinäkuussa erittäin poikkeuksellisia.

- Kalajoessa kasvukauden virtauma on 50 vuoden aikana ollut vain kerran tätä suurempi, ja nyt ollaan hyvin lähellä ennätyslukemaa, hän toteaa.

Kalajoen yläjuoksulla sijaitsevan Reisjärven kunnan alueella noin 300-350 hehtaaria peltoa on veden alla. Vettä on pelloilla noin 30-40 senttiä. Kunnan maaseutujohtajan Pasi Liikasen mukaan on selvää, että tulva heikentää satonäkymiä.

- Katsotaan, miten tilanne kehittyy. Sadon tulevaisuus riippuu paljon tulevasta säästä ja maalajista, Liikanen toteaa.

Maatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Marja Jalli kertoo, ettei ole olemassa tarkkaa tietoa siitä, kuinka hyvin viljat kestävät pelloilla seisovaa vettä.

- Mitä pidemmällä kasvu on, sitä paremmat mahdollisuudet kasvin selviämisellä on. Jos vilja on mennyt lakoon, tilanne on luonnollisesti huono. Pohjanmaallakin viljellään paljon ohraa, joka muita lajeja herkempi, Jalli hahmottelee.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme