Mainos
Mainos

Sipilä ei innostu perustuslakituomioistuimen perustamisesta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei lämpene perustuslakituomioistuimen perustamiselle Suomeen. 

Tuomioistuimen perustaminen Suomeen on noussut viime aikoina esille lainvalmistelun ongelmista käydyn keskustelun yhteydessä. 

Muun muassa ulkoministeri Timo Soini (ps.) on sanonut kannattavansa perustuslakituomioistuinta, joka ei olisi riippuvainen kulloisestakin eduskunnan kokoonpanosta. 

Sipilän mukaan Suomessa käytössä oleva perustuslakivaliokuntakäytäntö on toimiva. Valiokunnasta saa kohtuullisen nopeasti puolueettoman ja riippumattoman kannan lakiesitysten perustuslaillisuudesta. 

– Pidän tätä perustuslakivaliokuntakäytäntöä Suomelle sopivampana kuin perustuslakituomioistuinkäytäntöä. Perustuslakivaliokunnasta saadaan lainvalmistelun aikana lausunto lain perustuslainmukaisuudesta, perustuslakituomioistuimesta lausunto saadaan vasta jälkikäteen, Sipilä sanoi STT:lle. 

Sipilän mukaan perustuslakivaliokunnat ovat Suomen tyyppisissä demokratioissa vallitseva käytäntö. 

– Perustuslakituomioistuimet on tehty vähän erilaisissa yhteiskunnallisissa tilanteissa kuin missä Suomi tällä hetkellä on pitkän demokratiaperinteen jälkeen. 

Perustuslakivaliokunnan yhteydessä on keskusteltu sen aseman vahvistamisesta ja siitä, pitäisikö valiokunnan voida ottaa lakiesityksiä käsittelyyn omasta aloitteestaan. Sipilä ei innostu myöskään tästä ajatuksesta. Hänen mukaansa nykyinen käytäntö on hyvä. 

Pääministerin ilmoitus ensi vuoden puolella 

Lainvalmisteluun liittyvät ongelmat nousivat esille sunnuntaina oikeuskansleri Jaakko Jonkan haastattelussa Helsingin Sanomissa. 

Sipilän mukaan hallitus on toteuttanut useita toimia lainvalmistelun parantamiseksi, muun muassa perustamalla lainvalmistelun arviointineuvoston. 

Oppositiopuolueet vaativat sunnuntaina, että Sipilän hallitus antaa eduskunnan edessä selvityksen hallituksen noudattamista lainvalmisteluperiaatteista. 

Sipilä kertoi tiistaina antavansa eduskunnalle pääministerin ilmoituksen lainvalmistelun ongelmista ensi vuoden puolella. Muun muassa SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne oli toivonut, että Sipilä antaisi ilmoituksensa vielä ennen joulua. 

Eduskunnan joulukiireiden ja Jonkan sairausloman takia ilmoitus siirtyi kuitenkin ensi vuoden puolelle.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot