Mainos

Sipilä: Eriarvoisuus lisääntyy 2000-luvulla

Lähitulevaisuudessa yhä useampaa kosiskellaan työelämään, mutta ansiotyön olosuhteet muuttuvat vaativampaan suuntaan. Samaan aikaan köyhyys ja epätasarvo lisääntyvät, Tampereen yliopiston kanslerin Jorma Sipilä ennustaa.

Taloudellinen eriarvoisuuden ja köyhyyden lisääntyminen ovat 2000-luvun trendejä. Tampereen yliopiston kanslerin Jorma Sipilän mukaan perheisiin ja kotitalouksiin kohdistuvia odotuksia ja trendejä on tällä haavaa useita ja ne ovat osin ristiriitaisia.

Yhä useamman ihmisen halutaan osallistuvan työelämään. Ansiotyö kuitenkin muuttuu aiempaa epäsäännöllisemmäksi, moni tekee matkatöitä tai epäsäännöllisiä työaikoja.

Väestö ikääntyy ja tarvitsee enemmän hoitoa, mutta samaan aikaan ilmaisia kotipalveluja saa yhä harvempi ja muut joutuvat turvautumaan markkinahintaisiin palveluihin, jos pystyvät.

Yksi trendi on se, että pitkäaikaissairaiden, vanhusten ja vammaisten laitospaikkoja vähennetään edelleen.

Sipilä uskoo, että jos palveluja ei saada, ihmiset tekevät kuitenkin sen, minkä kokevat velvollisuudekseen eli jäävät kotiin hoitamaan hoivan tarpeessa olevaa läheistään. Tämä taas vähentää edelleen työssäkäyntiä.

Sosiaalipolitiikan professorina toiminut Sipilä puhui Hyvä Suomi 2020 -ohjelman seminaarissa tänään. Helsinkiin kokoontui päättäjiä ja vaikuttajia pohtimaan hyvinvointipolitiikkaa ja erityisesti kansainvälistymisen vaikutuksia hyvinvointivaltioon.

Työllisyys ja hyvinvointi vahvassa liitossa

Hyvä työllisyys on Sipilän mukaan avainasemassa, jotta hyvinvointipalvelut säilyvät. Keinoina voisivat olla muun esimerkiksi hyvin järjestetty lasten päivähoito, eläkkeelle jäämisen myöhentäminen ja ikääntyvien kotona hoitamisen tukeminen.

Sipilä toteaa, että markkinatalous hyötyy hyvinvointiyhteiskunnasta, koska hyvinvointiyhteiskunta tuottaa hyvin koulutettuja, terveitä ja riskejä pelkäämättömiä työntekijöitä.

Sipilän mielestä suomalainen talouskehitys on ollut hyvä, mutta hyvinvointimenoissa Suomi on jäänyt jälkeen. Moni muu eurooppalainen valtio on Suomen edellä. Erityisesti vanhusten hoitomenoissa Suomi on häntäpäässä. Sen sijaan koulutuksessa ja lapsiin käytetyissä menoissa Suomi on pysynyt hyvin mukana eurooppalaisessa kehityksessä.

Sipilän mukaan Suomessa on suuria kulttuuria ongelmia, kuten kasvattamatta jääneet pojat, yksinäiset ihmiset yhteisöjen ulkopuolella ja pitkäaikaistyöttömiksi joutuneet työttömät.

Työllisyyteen ja hyvinvointiin liittyvät myös pitkät opiskeluajat, varusmiespalveluksen kesto ja kotihoidontuki sekä osapäivätyöt.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot