Mainos
Mainos

Sipilä kommentoi blogissaan Macronin puhetta – "Ensin on saatava kunkin maan omat uudistukset tehtyä"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kommentoi blogissaan Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tiistaina pitämää puhetta EU:n tulevaisuudesta. 

Sipilä kuvaa Macronin puhetta blogissaan visionääriseksi. Hän myös arvioi, että Macronin puheen sanoma oli jatkoa EU:n tulevaisuuskeskustelulle, joka vedettiin yhteen Rooman julistuksessa maaliskuussa. 

Sipilä kritisoi kuitenkin puhetta siitä, että "Macronin ajatukset olivat suurpiirteisiä ja ikään kuin ilmaan heitettyjä palloja". 

Macron puolitoista tuntia kestäneessä puheessaan visioi muun muassa EU:n tulevaisuutta. Macronin visioon kuuluisivat esimerkiksi ylikansallisten ehdokaslistojen tulevan käyttöön EU-parlamentin vaaleissa.

Sipilä suhtautuu kuitenkin kielteisesti esimerkiksi Macronin ehdotukseen EU:n budjetin kartuttamisesta uusilla veroilla. Sipilä kirjoittaa blogissaan, että Suomi on suhtautunut verotusoikeuden antamiseen unionille kielteisesti, kuten suurin osa jäsenmaista.

Verotusoikeuden antaminen Euroopan unionille ja budjetin voimakas kasvattaminen ovat asioita, joissa yhteisymmärryksen löytyminen tällä hetkellä tuntuu hyvin kaukaiselta.

Sipilän mukaan euroalueen kehittämisessä on muutenkin edettävä hallituin askelin.

–  Ensin on saatava kunkin maan omat uudistukset tehtyä ja jäsenmaiden talous kuntoon. Pankkiunionin jo sovitut askeleet on pantava toimeen ja siten riskitasoa selvästi laskettava, ennen kun voidaan vakavasti puhua uusista rahaliiton syventämiseen tähtäävistä toimista. Macron ottaisi tältä osin liian suuria harppauksia.

Sipilän mukaan hallitus pohtii Suomen kantaa Emun jatkokehittämiseen yhdessä eduskunnan kanssa syksyn aikana.

Sipilä on samoilla linjoilla kuitenkin joistakin Macronin esiinnostamista teemoista:

– Allekirjoitan esimerkiksi sen, että EU on monelta osin tehoton ja hidas. Päätöksenteosta on saatava ketterämpää ja suoraviivaisempaa, Sipilä kirjoittaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme