Mainos
Mainos

Sipilä: Presidentti ei vaatinut mitään nimeä listoille – "selvästi kolme ehdokasta ylitse muiden"

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo keskustelleensa oikeuskanslerin valinnasta presidentti Sauli Niinistön kanssa. Sipilä kuitenkin kiistää, että presidentti olisi ilmoittanut, että joku tietty henkilö pitäisi valita.

– Ei presidentti ole vaatinut jonkun nimen tuomista listoille, Sipilä kommentoi toimittajille eduskunnassa.

Oikeuskanslerinimitys oli tulossa valtioneuvoston istuntoon heti pääsiäisen jälkeen eli viime viikolla. Sipilän mukaan asiaa päätettiin kuitenkin lykätä puoliväliriihen jälkeiseen aikaan ja muodostaa hallituksen kanta vasta sitten. Sipilä sanoo ilmoittaneensa tästä lykkäyksestä myös presidentille.

– Presidentin kanssa puhuttiin siitä, että yleensä nämä nimitysasiat käydään hänen kanssaan läpi ennen kokousta, koska hänhän sen nimityksen tekee.

Keskustelu presidentin roolista nousi esille Helsingin Sanomien uutisoitua tänään, että presidentti Niinistö olisi ollut tyytymätön oikeusministeriön ehdotukseen uudeksi oikeuskansleriksi. Tehtävään oli kaavailtu ministeriössä Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professoria Veli-Pekka Viljasta, mutta hallitus otti viime hetkillä aikalisän valinnassa.

Julkisuudessa oikeuskanslerin paikalle on soviteltu sosiaali- ja terveysministeriön alivaltiosihteeriä Tuomas Pöystiä, jonka vastuulla on muun muassa soteuudistus. STT:n saamien tietojen mukaan Pöysti olisi ehdokas, jota myös presidentti kannattaa.

Ministerinvaihdosten myötä oikeuskanslerin nimitysasia menee nyt uudelle oikeusministerille Antti Häkkäselle (kok) puntaroitavaksi. Sipilän mukaan nimitysesityksessä edetään Häkkäsen aikataulun mukaan. Häkkänen ja muut uudet ministerit nimitetään presidentin esittelyssä ensi perjantaina.

– Varmasti se on ensimmäinen asia hänen pöydällään, jonka hän tuo valtioneuvostoon, Sipilä kertoi.

Eri vaihtoehdoista oikeuskansleriksi on keskusteltu hallituksen sisällä.

– Siinä on selvästi kolme ehdokasta ylitse muiden, Sipilä sanoi, muttei yksilöinyt, keitä he ovat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme