Mainos
Mainos

Sipilä Ylellä: Suomi varautunut lähettämään kymmeniä asiantuntijoita Kreikkaan

Sisäministeriö valmistelee parhaillaan Kreikkaan lähetettävää asiantuntija-apua, totesi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) Ylen Pääministerin haastattelutunnilla. Kreikka ei ole pystynyt aloittamaan EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen toimeenpanoa heti tänään sunnuntaina, jolloin sopimus astuu voimaan.  

Käytännössä ongelmia on ollut maahantulijoiden kuulemisten käynnistämisessä.

– Kyllä me kymmeniä asiantuntijoita Suomesta olemme sinne varautuneet lähettämään, Sipilä sanoi. 

– On tärkeä saada täsmällinen tieto siitä, että mitä tarvitaan.

Sipilän mukaan EU-komission johdolla koolla olevat asiantuntijat ovat kartoittaneet tarvittavaa apua viikonlopun aikana. 

– He määrittelevät tarkkaan tuon, miten tämän kieltämättä EU:n historian suurimmista logistiikkaoperaatioista, jossa on ihmillisiä tekijöitä mukana, saadaan hoidettua, Sipilä sanoo. 

Sipilä arvioi, että Kreikan ulkopuolelta asiantuntijoita tullaan tarvitsemaan noin 2500. 

Hänen mukaansa kansainvälistä huomiota saanut Tornion järjestelykeskuksen malli olisi mahdollisesti hyödynnettävissä Kreikassa.

– Juuri tästä keskustelimme, että saisimmeko tämän osaamisen tuonne Kreikkaan siirrettyä, Sipilä sanoi. 

Huomio Libyan vaaralliseen reittiin

Sipilän mukaan EU:n palautussopimus auttaa Kreikan ja Turkin rajalla siten, että alueelle saadaan järjestys ja pakolaisten olot inhimillisemmiksi. 

Huomiota pitää hänen mukaansa kuitenkin kiinnittää Libyan reittiin ja myös mahdollisiin muihin itäisiin reitteihin. 

– Tuo Libyan tilanne on hyvin sekava ja voi olla, että salakuljettajat alkaa käyttää sitä reittiä seuraavaksi, joka on paljon pidempi merireitti ja vaarallisempi, Sipilä sanoo.

Suomeen ei ole saapunut Venäjän kautta tässä kuussa yhtään turvapaikanhakijaa. Sipilän mukaan molempien osapuolten tavoitteena on ollut lopettaa ihmisten kulkemisella tehtävä bisnes, jota on ollut havaittavissa myös itärajalla. 

– Tämä nyt on mennyt sen mukaisesti kuin venäläisten kanssa on neuvoteltu. Jatkamme edelleen keskusteluja, hän totesi. 

Juttua täydennetty klo 15.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme