Mainos
Mainos

Siri Hustvedt: Kesä ilman miehiä

suomennos: Kristiina Rikman

(Otava)

Kuinka tästä eteenpäin?

”Meidän on tultava toimeen kiitävän nykyhetken kanssa, josta tulee epävarmaa menneisyyttä, ja oli tuo mennyt sitten päässämme miten sekavana vyyhtenä tahansa me kuljemme kaiken aikaa väistämättä kohti loppua…Se, mikä joskus oli tulevaisuutta, onkin nyt mennyttä, mutta mennyt palaa nykyhetkeen muistona, se on läsnä tässä ja nyt.”

Siri Hustvedtin teos ”Kesä ilman miehiä” kertoo tarinan pitkästä avioliitosta, jossa intohimo on laimentunut kumppanuudeksi. Aviomies, neurologi Boris rakastuu ranskalaiseen kollegaansa. Mies haluaa pitää paussin avioliitossaan. Hän ei halua erota, sillä eihän sitä tiedä kantaako uusi suhde.

Mia saa hermoromahduksen, kun 30 yhteistä vuotta ei merkitsekään puolisolle samaa kuin hänelle. Hoitojakson jälkeen hän vuokraa talon lapsuutensa kotikaupungista, äidin läheltä ja ryhtyy vetämään nuorten kesäkurssia runoudesta. Elämän mielekkyys palaa pala palalta. Mia tottuu jo ajatukseen, että Boris on lähtenyt hänen elämästään lopullisesti.

Kun ranskalainen nainen jättää Boriksen, mies huomaa kuinka paljon hän vaimoaan rakastaa, kuinka tyhmä hän onkaan ollut.

”Anteeksi antaminen on yksi asia, unohtaminen kokonaan toinen juttu.”

Voiko Mia elää Boriksen, Paussin tai Välisoiton muiston kanssa? Entä voisivatko välit palautua, mikä muuttuisi? Pystyvätkö ihmiset edes muuttumaan? Mia pohtii pystyisikö Boris jättämään räiskähtelevän välisoiton taakseen vai kummittelisiko tämän haamu talossa koko loppuelämän? Luikahtaisiko Boris uudelleen?

Yhteinen lapsi, yhteiset vuodet raivaavat kuitenkin jalansijaa Borikselle Mian elämässä.

Ehkäpä tuollaisen kokemuksen jälkeen olisin pitänyt entistä tiukemmin kiinni omasta elämästäni. Oikeastaan kannattaako edes ajautua tilanteeseen, jossa elämän sisältö ja oma identiteetti rakentuvat toisen ihmisen kautta? Eihän kirjan Boriskaan ollut siten elämäänsä rakentanut. Ennen kaikkea: samaan virtaan ei voi astua kahdesti. Aina voi rakentaa jotain uutta, mutta vanhaan ei voi palata.

kansanedustaja (SDP), Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme