Mainos
Mainos

Sirkka Hämäläinen: Paluu markkaan olisi itsemurha

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Sirkka Hämäläinen pitää toiveita markan paluusta harhaisena utopiana. Huomenta Suomen Torstaikabinetissa vieraillut Hämäläinen muistuttaa, että Suomi liittyi euroalueeseen, koska pienenä markka-maana se olisi ollut vain lastu laineella.

- Utopia siitä, että me voisimme kauhean paljon ihan yksinämme hoitaa asioita, on harhaa.

Hämäläisen mielestä eurosta luopuminen olisi varmin tapa tuhota talous täydellisesti.

- Se olisi teknisestikin aikamoinen itsemurha. Ei siinä ole kysymys vain setelien painamisesta vaan kaikkien laskenta- ja kirjanpitojärjestelmien ja kansainvälisten yhteyksien rakentamisesta.

Pöljät markkinat

Euroalueen kriisissä isoimmat pettymykset liittyvät tilastoja vääristelleeseen Kreikkaan mutta myös löperöihin markkinavoimiin.

- Markkinat ovat olleet harvinaisen tyhmät. Luokituksia alennetaan vasta nyt, kun on jo monta vuotta puhuttu EU-tasolla, että valtiot ovat ongelmissa.

Hämäläinen luottaa, että euroalue toipuu kriisistä, jos poliitikot onnistuvat palauttamaan markkinoiden luottamuksen. Keinona on jämäkkä kuri, keskitetty ohjaus, sitovat säännöt ja rangaistukset.

- Uskon, että taloudessa on aikamoista dynamiikkaa sisällä, jos usko euroalueeseen palautetaan.

Hämäläisen patistaa hallituksia keskittymään omaan rooliinsa kriisin ratkaisussa.

- Euroopan keskuspankki ei voi tehdä julkisen talouden eikä muiden talouspolitiikan lohkojen tehtäviä. EKP on enemmän palokuntatoimintaa ja sitten pitkällä aikavälillä uskottavuus on tämä vakaa rahan arvo.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot