Mainos
Mainos

Sisäänpääsyraja vain yksi selitys lukioiden menestykselle

Lukion sisäänpääsyraja ei riitä selittämään eri lukioiden oppilaiden menestymistä ylioppilaskirjoituksissa. MTV:n uutiset selvitti, millaisilla alimmilla keskiarvoilla eri lukioihin oli kolme vuotta sitten päästy ja miten nämä koulut sijoittuivat ranking-listalla.

Listan kärjestä ja häntäpäästä löytyy kouluja joilla oli kolme sitten sama sisäänpääsyraja. Esimerkiksi Turussa Suomalaisen yhteiskoulun ja Aurajoen lukioilla oli sama sisäänpääsyraja, mutta toisesta päästiin ylioppilaaksi huomattavasti paremmilla puoltoäänimäärillä.

Opetushallinnossa uskotaan vahvasti, että tuloksiin vaikuttaa enemmän oppilasaines kuin opetus.

- Ne mittaavat lähinnä sitä, millaista oppilasainesta lukiot saavat. Toisin sanottuna, jos koulut saavat hyvää oppilasainesta, myös tulokset ovat hyviä, opetushallituksen ylijohtaja Aslak Lindström toteaa.

Mutta opetushallinnossa myönnetään, että todellisen lähtötason mittaaminen on lähes mahdotonta.

- Peruskoulun pitäisi olla luotettava mittari. Hyvän todistuksen pitäisi taata, että lähtötaso lukioon olisi hyvä. Näin pääsääntöisesti onkin, mutta toki peruskoulun päättövaiheen oppilasarviointiin liittyy ongelmia, Lindström lisää.

Ruotsissa opetusviranomaiset tekevät vertailun

MTV:n uutisten tekemä lukioiden ylioppilastulosten vertailu on herättänyt sekä närää että kiitosta. Ruotsissa vastaavan koulujen vertailu tekevät opetusviranomaiset itse. Opetusviraston nettisivuilta löytyy mm. tiedot sekä peruskoulunsa lopettavien yhdeksäsluokkalaisten että ylioppilaiden päättötodistuksista.

Suomessa opetushallituksen edustaja on tyrmännyt ajatuksen vastaavista nettisivuista. Niitä ei ole suunnitteilla eikä niitä haluta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme