Mainos
Mainos

Sisäilman radon muodostaa suuren osan suomalaisten säteilyannoksesta – pitoisuudet tehovalvonnassa työpaikoilla

Työpaikkojen radonpitoisuuksia valvotaan tänään ja huomenna tehostetusti 13 kunnassa Etelä-Suomessa.

Tarkastuksia tehdään työpaikoilla kunnissa, joissa radonpitoisuuksien tiedetään olevan suuria. Osalla työpaikoista, kuten maanalaisissa työtiloissa, radonmittausten pitää olla tehtyinä.

Työpaikan tulee esittää tarkastuksessa radonmittausten tulokset ja työterveyshuoltosopimus. Huomiota kiinnitetään myös muihin sisäilmaan vaikuttaviin tekijöihin, kuten ilmanvaihtoon, lämpötilaan ja mahdollisiin kosteusvaurioihin.

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota voi esiintyä sisäilmassa. Talon alla oleva maaperä on tärkein radonin lähde. Asuntoon radon kulkeutuu yleensä perustuksessa olevien rakojen kautta. Näkymätöntä ja hajutonta radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa tapa selvittää radonpitoisuus.

Noin puolet suomalaisen saamasta säteilyannoksesta on peräisin sisäilman radonista. Pitkäaikainen asuminen korkeassa radonpitoisuudessa lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme