Mainos
Mainos

Sisäministeriö: Aseluvan voisi saada jatkossa ilman soveltuvuustestiä

Sisäministeriö ehdottaa muutoksia ampuma-aselakiin. Esimerkiksi aseluvan hankkimiseen vaadittavasta soveltuvuustestistä luovuttaisiin. Perusteet aseluvan myöntämiselle eivät kuitenkaan muuttuisi. 

Sisäministeriön mukaan soveltuvuustestiä on vaikea hyödyntää ja se vie kohtuuttomasti poliisin resursseja. Testin tuloksella ei tähänkään saakka ole ollut merkitystä lupapäätökseen, vaan ne ovat perustuneet muun muassa poliisin rekisteritietoihin, ministeriö kertoo. 

– Testissä on ainoastaan kyllä tai ei -kysymyksiä, joiden perusteella tietokone joko hyväksyy tai hylkää testin tuloksen. Testiä ei kuitenkaan voida yksinään käyttää kielteisen lupapäätöksen perusteena, sanoo sisäministeriön ylitarkastaja Elina Hirttiö

Hirttiön mukaan testin hyödyllisyys kärsii siitä, ettei poliisi tietosuojasyistä pysty hyödyntämään siinä annettuja vastauksia lupaprosessiin kuuluvassa haastattelussa. 

Nykyiset aseiden hankkimis- ja hallussapitolupa sekä yksityinen valmistamislupa on tarkoitus yhdistää yhdeksi aseluvaksi. Aseluvan hakeminen ei olisi enää sidottu luvanhakijan kotikuntaan, vaan hakemuksen voisi jättää haluamalleen poliisilaitokselle. 

Jatkossa aselupaa voisi myös hakea sähköisesti. Lisäksi säilyisi mahdollisuus hakea lupaa asioimalla poliisilaitoksella. 

Ampuma-aselain muutosehdotus lähetettiin tänään lausuntokierrokselle. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme