Mainos
Mainos

Sisäministeriö kiistää biopassin tietosuojaongelmat

Ministeriön mukaan Suomi toteuttaa kaikki sirun tietoturvatoiminnot. Sirupassi on suojattu salakuuntelua ja -lukemista sekä sirun kopiointia ja tietojen muuttamista vastaan.

Sisäasiainministeriö kiistää biometristen passien tietosuojaongelmat. Ministeriön mukaan Suomen uudet passit täyttävät kaikki biometrisille passeille asetetut vaatimukset eikä minkäänlaisia puutteita ole havaittu.

Sisäministeriön laatimassa tiedotteessa kerrotaan, että passin tietoliikenteen sieppaaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin esimerkiksi matkapuhelinliikenteen sieppaaminen. Passin viestin sieppaaminen vaatii muun muassa kookkaita antenneja ja lyhyttä matkaa. Lisäksi passin sirua tyypillisesti luetaan viranomaisten valvomissa ympäristöissä.

Elokuussa käyttöön otettavan Suomen passin tietoliikenteen salaus on samaa luokkaa kuin GSM-matkapuhelinliikenteen salaus. Sen purkaminen vaatii erikoisosaamista ja muita resursseja.

Ministeriön mukaan Suomi toteuttaa kaikki sallitut sirun tietoturvatoiminnot. Siru on suojattu paitsi salakuuntelua myös esimerkiksi sirun salalukemista, sirun kopiointia ja sirun tietojen muuttamista vastaan.

Keskisuomalainen: Uutta sirupassia voidaan kopioida salaa

Tämänpäiväisessä Keskisuomalaisessa kerrotaan, että biopassien tietoja voitaisiin kopioida salaa kymmenien metrien päästä.

Lehden mukaan biometristen passien tietoturvaa joudutaan parantamaan huomattavasti ennen kuin niihin voidaan tallentaa sormenjälkiä. Suomessa sormenjälkiä aletaan lisätä passien mikrosiruihin viimeistään kesällä 2009.

Yhdysvalloissa tehdyissä kokeissa passin ja lukulaitteen välistä tietoliikennettä on onnistuttu salakuuntelemaan jopa parinkymmenen metrin etäisyydeltä, Keskisuomalaisessa kerrotaan.

Tietojen kaappaaminen edellyttää, että kaappari lukee passin tietosivuun upotettua mikrosirua samanaikaisesti viranomaisen kanssa. Luvaton kopiointi voisi onnistua esimerkiksi lentokentällä tai hotellin aulassa, kun matkustajan henkilöllisyyttä tarkastetaan.

Tieto kulkee mikrosirun ja lukulaitteen välillä salattuna. Ensimmäisissä biopasseissa salaus on kuitenkin vain samaa tasoa kuin matkapuhelinliikenteessä, ja se voidaan purkaa tavallisella kotitietokoneella.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme