Mainos

Sisäministeriö pohtii keinoja ulkomaille suuntautuvan rahapelaamisen rajoittamiseksi

Lain mukaan yksinoikeus rahapeleihin on Suomessa Veikkauksella, Raha-automaattiyhdistyksellä ja Fintotolla. Käytännössä suomalaiset kuitenkin pelaavat myös ulkomaisten yhtiöiden verkkosivuilla vuosittain yli sadalla miljoonalla eurolla.

Nykyisessä hallitusohjelmassa todetaan, että ulkomaille suuntautuvaa rahapelaamista tullaan rajoittamaan. Yksi keino olisi estää rahansiirrot ulkomaisten peliyhtiöiden tileille. Näin on toimittu Norjassa.

Arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho Poliisihallituksesta pitää tilisiirtojen blokkausta teknisesti mahdollisena.

– Pankkijärjestelmät ovat kansainvälisiä. Rahansiirrolle on luotu koodisto, eli estäminen on ymmärtääkseni mahdollista ja se toteutuu tällä hetkellä erittäin hyvin muun muassa rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisessä, Laiho sanoo.

Sen sijaan tietoliikenteen estäminen pelisivustoille olisi Laihon mukaan huomattavasti vaikeampaa.

Sisäasiainministeriössä pohditaan parhaillaan keinoja ulkomaisten peliyhtiöiden toiminnan vaikeuttamiseksi. Neuvotteleva virkamies Sakari Airas laatii arviomuistiota tavoista, joilla ulkomaille suuntautuvaa pelaamista voitaisiin vähentää. Airas ei halua suoraan kommentoida eri vaihtoehtoja, sillä muistion laadinta on kesken.

– Voin kuitenkin todeta sen, että ministeriössä ei ole sellaista asennetta, että estotoimenpiteitä lähdettäisiin heti ottamaan käyttöön. Asiaa arvioidaan ihan laaja-alaisesti ja objektiivisesti, Airas kertoo.

Markkinointiin puututaan viikoittain

Tällä hetkellä viranomaiset rajoittavat ulkomaisten pelifirmojen markkinointia.

– Markkinointiin pystytään puuttumaan sikäli, kun toimijat ovat Suomen rajojen sisäpuolella. Jos markkinointiviestintä lähetetään Suomen rajojen ulkopuolelta, tulee aikamoisia vaikeuksia, Jouni Laiho kertoo.

Arpajaishallinto puuttuu peliyhtiöiden markkinointiin viikoittain. Laihon mukaan laitonta mainontaa esiintyy useilla tavoilla.

– On katumainosta ja blogimarkkinointia. Jotkut henkilöt myös ottavat kotisivuilleen ulkomaisten rahapeliyhtiöiden linkkejä. Lisäksi on ulkomailta Suomeen suunnattuja striimejä, joissa on peliyhtiöiden mainoksia, Laiho kertoo.

Peliyhtiö toivoo lisenssijärjestelmää

Peliyhtiö Unibetin Suomen maajohtaja Antti Tikka pitää kaikenlaisia rajoittamistoimia hyödyttöminä.

– Internet on globaali kauppapaikka, ja sitä on erittäin vaikea rajoittaa maakohtaisella tasolla, Tikka sanoo.

Tikka haluaisi Suomeen yksinoikeusjärjestelmän sijaan lisenssijärjestelmän, jossa verkkopelit avattaisiin ulkomaisille yrityksille. Tämäntyyppinen järjestelmä on esimerkiksi Tanskassa.

– Lisenssijärjestelmässä pystyisimme tarjoamaan omia tuotteitamme täällä tasa-arvoisemmin ja myös tuottamaan rahaa kolmannelle sektorille, kulttuurille, urheilulle ja näin edespäin, Tikka sanoo.

Veikkauksen toimitusjohtaja Juha Koponen sen sijaan uskoo, että avoimemmassa järjestelmässä pelitoiminnan tuotot valuisivat nykyistä enemmän ulkomaille.

– Tällä hetkellä kaikki rahapelijärjestelmän tuotot tulevat suomalaisten hyväksi. On vaikea kuvitella, että suomalaisille olisi hyödyksi jos tätä rahaa jaettaisiin jatkossa myös ulkomaille, Koponen sanoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot