Mainos
Mainos

"Sixpack ei kestä täyttä neljää vuotta"

Jyrki Kataisen (kok) johdolla muodostettava kuuden puolueen hallitus ei välttämättä toimi koko vaalikautta, arvelee MTV3:n politiikan toimittaja Matti Maunu. Hänen mukaansa tekeillä on nyt yleisluontoinen hallitusohjelma, millä halutaan varmistaa hallituksen syntyminen ylipäätään.

– Toisin sanoen joitakin asioita saatetaan jättää myöhemmin ratkottavaksi ja siitä seuraa, että jossakin vaiheessa voi olla jälleen vaikeuksia edessä. Vähän tuntuu siltä, että niin sanottu sixpack ei elä koko vaalikautta eli neljää vuotta, Maunu sanoi MTV3:n Seitsemän uutisissa.

Katainen ilmoitti tänään jatkavansa hallitusneuvotteluja alkuperäisen kuusikon kanssa, mihin kuuluvat kokoomus, SDP, vihreät, RKP, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto. Uuden hallituksen on määrä olla kasassa ensi perjantaihin mennessä.

– Yksinkertaisesti ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin tämä sixpack. Perussuomalaiset eivät antaneet tuumaakaan periksi, ja SDP ei halunnut kolmanneksi pyöräksi tuohon kolmen suuren (kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset) hallitukseen, Maunu toteaa.

– Tosin kriittisyys on kasvanut vasemmistoliiton ryhmässä. Jos joku ryhmä lähtee vielä pois hallitusneuvotteluista, niin se on vasemmistoliitto.

Valtaa pois Sasilta ja Heinäluomalta

Keskeytyneiden hallitusneuvottelujen jälkeen kokoomuksen ja SDP:n välejä kuvailtiin jäätäviksi. Viikon aikana suhdetta on yritetty paikata ja luottamusta herätellä uudestaan.

– Puolueet ovat käyneet läpi muun muassa sitä, mikä meni vikaan edellisellä kerralla. Nyt on myös sovittu, että hallitusneuvottelujen johtoryhmä antaa talouden makroluvut eikä talousryhmä. Kokoomuksen Kimmo Sasilta ja SDP:n Eero Heinäluomalta viedään siis vähän valtaa pois, politiikan toimittaja Matti Maunu summaa.

– Eilen Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen (sdp) kävivät läpi verotusta koskevia erimielisyyksiä ja lähinnä alv:n nostamista. Se tuntuu olevan vielä demareille hyvin vaikea hyväksyä.

Kokoomus ehti tällä viikolla käydä jo keskusteluja keskustan ja perussuomalaisten kanssa. Maunun mukaan kysymykseen siitä, halusiko perussuomalaiset oikeasti hallitukseen, on selkeä vastaus:

– Ei halunnut. Kyllähän sen nyt kaikesta näki. Katainen tuli kaikella tavalla vastaan ja perussuomalaisille luvattiin mahdollisuus äänestää EU-tukiasiaa vastaan. Soini ehkä itse olisi halunnut hallitusneuvotteluihin, mutta ryhmä on niin arvaamaton. Myös ilmapiirillä oli vaikutusta: nyt ihannoidaan suoraselkäisyyttä ja sitä, että ei anneta tuumaakaan periksi. Jos vähänkään joustaa, niin se katsotaan heti takinkäännöksi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme