Mainos
Mainos

Skinnari toivoo Fortumin optioiden kohtuullistamista

Eduskunnan talousvaliokunta kutsuu kuultavakseen Fortumin optiojärjestelmän luomisen aikana kauppa- ja teollisuusministereinä olleet Sinikka Mönkäreen ja Erkki Tuomiojan sekä Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen. Tuomioja ei ota asiassa muuta vastuuta itselleen kuin sen, ettei ehkä riittävästi painanut päälle, jotta koko optiojärjestelmästä olisi luovuttu.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari toivoo, että Fortumin johto luopuisi ainakin osasta kohtuuttomina pidettyjä optioetujaan. Skinnarin mielestä optioiden saajien pitäisi miettiä nyt, mikä on tulevaisuuttakin ajatellen yrityksen edun mukaista.

-Toivon, että Fortumin johto astuisi esiin ja tekisi esityksen, joka olisi tätä tilannetta laukaiseva, Skinnari sanoo.

Talousvaliokunta on päättänyt, keitä kaikkia se haluaa kuulla selvittäessään, miten mittaviin optiojärjestelyihin päädyttiin. Kuultaviksi kutsutaan muun muassa entiset kauppa- ja teollisuusministerit Erkki Tuomioja ja Sinikka Mönkäre sekä tehtävää tällä hetkellä hoitava Mauri Pekkarinen. Lisäksi kuultaviksi kutsutaan päätöksiä valmistelleita virkamiehiä, Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius, yhtiön hallituksen entinen puheenjohtaja Matti Vuoria ja hallitusta tällä hetkellä johtava Peter Fagernäs. Entisistä ja nykyisistä virkamiehistä kutsun ovat saamassa kauppa- ja teollisuusministeriön nykyinen kansliapäällikkö Erkki Virtanen sekä ministeriön omistajapolitiikan yksikön päällikkö Markku Tapio.

Lisäksi valiokunta haluaa kuulla Fortumin toimitusjohtajaa Mikael Liliusta, yhtiön hallituksen johdossa nyt istuvaa Peter Fagernäsiä, sekä kilpailuviraston ja energiamarkkinaviraston edustajia.

Entisistä ja nykyisistä virkamiehistä kutsun ovat saamassa ainakin kauppa- ja teollisuusministeriön entinen kansliapäällikkö Matti Vuoria, nykyinen Erkki Virtanen sekä ministeriön omistajapolitiikan yksikön päällikkö Markku Tapio. Vuoria johti aiemmin Fortumin hallitusta.

Lisäksi valiokunta haluaa kuulla Fortumin toimitusjohtajaa Mikael Liliusta, yhtiön hallituksen johdossa nyt istuvaa Peter Fagernäsiä, sekä kilpailuviraston ja energiamarkkinaviraston edustajia.

Skinnarin mukaan valiokunta pyrkii arvioimaan, miten paljon yhtiön johto on vaikuttanut omalla panoksellaan Fortumin hyvään tulokseen ja missä määrin siinä heijastuu esimerkiksi energian hinnan yleismaailmallinen kehitys.

Skinnari torjui epäilyt, että hänen aktiivisuutensa taustalla olisi halu korottaa omaa poliittista profiilia.

-Jokainen näkee, että euromäärä on suhteellisen suuri. Jos valiokunta, jolle asia kuuluu, ei tässä tilanteessa tee mitään, minusta se olisi asioiden huonoa hoitamista.

MTV3:n Huomenta Suomessa vierailleen professori Jarmo Leppiniemen mielestä Fortumin tapaus on hyvä osoitus optiojärjestelmien puutteista.

- Nyt tässä hyvin paljastuu optiojärjestelmän päättömyys. Se, että yhdestä asiasta palkitaan, pörssikurssin noususta. On hyvä, että johto saa hyvää silloin, kun osakkeenomistajallakin menee hyvin, mutta kun on hyväpalkkaisista ihmisistä jo perusteeltaan kysymys, pitäisi palkita vain tavallista paremmasta suorituksesta. Pitäisi olla muitakin asioita kuin se pörssikurssi, pitäisi menestyä paremmin kuin muut saman alan suuryhtiöt, pitäisi saavuttaa tietty tulos, pitäisi olla monta asiaa jotka sen ratkaisevat, silloin ei tulisi tällaista yksittäistä päätöntä tulosta.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtajan Jouko Skinnarinmukaan Fortumia koskevassa tutkinnassa ei etsitä syyllisiä, vaan ratkaisua, josta olisi hyötyä jatkossa.

Fortumin johtajat saavat päällekkäisiä optio- ja osakekannustimia, joiden summat ovat nousseet pilviin yhtiön osittain ulkoisista seikoista johtuneen hyvän tuloskehityksen ja osakekurssin nousun myötä. Pelkästään Fortumin toimitusjohtajalle Mikael Liliukselle on myönnetty 12 miljoonan euron optiot.

Tuomioja: Sasi vastuussa itsekin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja(sd.) ihmettelee kansanedustaja Kimmo Sasin (kok.) halua selvittää, olisivatko hän ja Sinikka Mönkäre (sd.) entisinä kauppa- ja teollisuusministereinä ehkä korvausvelvollisia Fortumin optiojupakassa.

- Sasi on yhtä lailla korvausvelvollinen, koska hän on päätöksentekijänä ollut samassa asemassa kuin minä, Tuomioja kommentoi ja luonnehti Sasin esiintymistä asiassa ala-arvoiseksi.

Tuomioja viittasi siihen, että Sasi oli tuolloin itse ministerinä ja istui hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa, joka valmisteli hallituksen periaatepäätöksen valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmästä.

-Jos sitten on toimittu tämän periaatepäätöksen vastaisesti, niin siitä minulla ei ole tietoa. Ainakaan minulle ei ole tullut mitään sellaisia esityksiä enkä ihan usko, että seuraajallenikaan (Mönkäre) olisi tullut. Jos taas periaatepäätös on riittämätön ja väärä, niin siitä on Sasi aivan yhtä lailla vastuussa.

Hallituksen periaatepäätös syntyi aikana, jolloin Tuomioja oli kauppa- ja teollisuusministerinä. Hän esitteli asian hallitukselle. Tuomiojan mukaan uudella linjanvedolla haluttiin korjata aiemmin tehtyjen päätösten synnyttämiä virheitä. Kun valtion-yhtiöiden johdon optiot oli aiemmin sidottu yleiseen pörssikehitykseen, niin nyt niissä alettiin katsoa, onko yrityksen kurssi kehittynyt paremmin kuin toimialalla keskimäärin.

Tuomioja ei ota asiassa muuta vastuuta itselleen kuin sen, ettei ehkä riittävästi painanut päälle, jotta koko optiojärjestelmästä olisi luovuttu.

-Valtionyhtiöissä ei pitäisi olla mitään optiojärjestelmiä. Normaalien tulospalkkiojärjestelmien, joissa koko henkilöstöä palkitaan hyvästä tuloksesta, pitäisi riittää, mutta silloisessa sinipunahallituksessa ei sellaiseen ollut mahdollisuuksia, Tuomioja muisteli.

(MTV3-STT)

-Optiojärjestelyissä on pidettävä järki kädessä, sanoo professori Jarmo Leppiniemi. -Ei pidä tuhlata.

(Huomenta Suomi 28.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme