Mainos
Mainos

Skitsofreniaa sairastavien omaisista viidennes uupuneita

Tuoreen väitöskirjan mukaan avohoidon kasvu on lisännyt skitsofreniapotilaiden omaisten huolenpitovastuuta. Heillä on mm. masennusta ja väsymystä.

Skitsofreniaa sairastavien omaisista noin viidesosan oma hyvinvointi on huonontunut selvästi. Näin kertoo psykologian lisensiaatti Eija Stengårdin väitöskirja Journey of Hope and Despair, joka tarkastetaan Tampereen yliopistossa tänään.

Parinkymmenen viime vuoden aikana psykiatrisia sairaalapaikkoja on vähennetty runsaasti ja potilaat hoidetaan nykyään pääosin avohoidossa. Huolenpitovastuusta aika suuri osa on käytännössä tullut omaisten harteille.

Viidesosalla omaisista oma hyvinvointi on selvästi huonontunut. Heillä on paljon psyykkisiä oireita, kuten uupumusta, väsymystä ja masennusta, Stengård sanoo.

Stengård havaitsi myös, että skitsofreniaa sairastavista miehet ovat naisia heikommassa asemassa. Miesten ongelmat näyttävät alkaneen jo nuoruusaikana ennen sairastumista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme