Mainos
Mainos

Sodankylän Pekka valistaa etelän ummikkoja, kuinka selvitä rapsakasta pakkasesta: Kerrospukeutuminen kunniaan, nilkat peittoon ja vartta kenkään

– Kuuluu Suomen luontoon ja sitä on täällä jo odotettukin, kommentoi sodankyläläisen Sompion koulun opettaja Pekka Heikkinen varaslähdön ottanutta talvea MTV Uutisille.

Heikkiselle soitimme, koska häntä voi tituleerata melkeinpä Sodankylän viralliseksi äänitorveksi; useammin kuin kerran hän on kommentoinut eri medioissa kotikylänsä asioita ja eritoten säätä. 

Sodankylän Vuotsossa mitattiin aamuvarhaisella alkaneen talven toistaiseksi kylmin lukema, 22,2 astetta pakkasta. Ilmatieteen laitoksen mukaan lukema ei ole poikkeuksellinen, mutta toki tavanomaista kylmempi, kun kalenterissa mennään vasta lokakuun viimeistä päivää.

Katso vielä hyytävä sääennuste tiistai-aamulta.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Sodankylässä talvi ei tule yllätyksenä, mutta on paikallisillakin toiveita siitä, miten talvi laitetaan alulle.

– Nyt kun lunta ei ole vielä paljon ja vesistöt alkaa jäätyä, niin saataisiin ensin kunnon jääkansi ja myös suot sekä maanteiden pohjat jäätyisivät. Sitten kun tulisi lunta, niin marssijärjestys olisi sellainen, jonka mukaan kuuluisi mennä, Heikkinen tietää.

Tämä järjestys tekisi myös moottorikelkkareiteistä sujuvia.

– Täällä kuitenkin turismi on merkittävässä roolissa, kun on lunta ja pakkasta, ei tarvitse turistien loskassa rämpiä, Heikkinen jatkaa.

Loppuviikon ennuste lupaa Heikkisen kaavailuille hyvää. Pakkaset jatkuvat kireinä viikonloppuun asti, jolloin lämpötila lauhtuu Lapissakin nollan tuntumaan.

Teinien nilkat piiloon, kun kenkä täyttyy lumesta

Jos Sodankylässä on tiedetty jo pitkään, että "winter is coming", on heillä tarjota varmasti vinkkejä myös eteläisen Suomen ummikoille.

– Kesätakit varastoon, kerrospukeutuminen kunniaan, nilkat peittoon ja vartta kenkään, Heikkinen tiivistää.

Opettajana etenkin teinien nykyilmiö, paljaat nilkat, on tuttu juttu. Heikkisen mukaan lappilaisnuoretkin muistavat peittää nilkkansa viimeistään siinä vaiheessa, kun lunta on niin paljon, että kenkä alkaa täyttyä.

– Yritetään ainakin aikuiset huolehtia, että jälkikasvulla on vaatteita. Kun eivät tahdo oikein mielellään vaihtaa. Pipot käyttöön ja käsineet käteen.

Yksi olennainen vinkki Heikkisellä on antaa aikuisillekin, etenkin syrjemmillä seuduilla autoileville.

– Nesteet kuntoon autoissa ja lämmintä päälle. Jos tulee haaveri, pakkasta on 15–20 astetta, niin voi tulla kylmä, jos joutuu odottelemaan apua pikkutakkisillaan.

Talvirenkaiden suhteen myös Lapissa suositaan kitkojen sijaan nastoja, vaikka nastat toimivat lumisia tienpätkiä paremmin vetisillä ja jäisillä teillä.

– Kitkojen käyttö vaatii asennemuutosta korvien välissä ja ennakointia. Monilla on se vanha uskomus, että kun kynnet raapii, pito on parempi, Heikkinen sanoo.

Lumi tuo Lappiin turismia, mutta talvella myös kovasti kaivattua valoa. Vielä tiistaina aurinko mollotti tuntitolkulla Sodankylän taivaalla, mutta kuukauden päästä kaamos tuo pimeyden koko päiväksi.

– Lumipeite on Lapissa kuin toinen aurinko. Sitä sinervää valoa, joka lumen kanssa hohkaa, on upea kokea. Revontulet ovat jo nyt aktiivisina. Hyvä talvi todennäköisesti tulossa, Heikkinen uskoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme