Mainos
Mainos

Söderman: EU-kansanäänestys tarpeellinen

Jacob Södermanin mukaan EU:n perustuslakisopimusluonnos on vaikeaselkoinen.

EU:n entinen oikeusasiamies Jacob Söderman pitää kansanäänestyksen järjestämistä EU:n perustuslakisopimuksesta tarpeellisena.

Söderman kirjoittaa perjantaina ilmestyvässä Ulkopolitiikka-lehdessä, että kansalla olisi oikeus tietää, mistä oikeastaan on kysymys. Kansanäänestys antaisi hyvän mahdollisuuden antaa EU:sta tietoa sekä vastata kysymyksiin ja väitteisiin.

Söderman myöntää sopimusluonnoksen niin vaikeaselkoiseksi, että puolet eduskunnastakin reputtaisi, jos sen yksityiskohdista järjestettäisiin tentti. Silti jokainen suomalainen pystyy hänen mielestään vastaamaan kysymykseen, ovatko he valmiita luovuttamaan lisää valtaa EU:lle maamme asioista.

Söderman huomauttaa, että mikäli luonnos hyväksytään, se tekee EU:sta oikeushenkilön. -EU-oikeus, joka on Suomen valtiosääntöoikeuttakin vahvempi, ottaa nykyisten valtuuksien lisäksi tarvittaessa haltuunsa myös sisä- ja oikeuspolitiikan.

Jos vielä määräenemmistösäännöksiä helpotetaan, ja jäsenmaiden veto-oikeus monessa tapauksessa poistetaan, voisi EU säätää sellaisia Suomea koskevia sitovia lakeja, joita suomalaisten olisi vaikea hyväksyä.
Söderman huomauttaa, että EU:lla olisi ehdotuksen mukaan oma lippu, hymni, Eurooppa-päivä, oma raha, jonkinasteinen presidentti, oma vahva parlamentti ja vahva komissio. -Lisäksi sillä olisi vahva ote ulkomaankauppapolitiikasta ja pian myös ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

Se on selvästi vahvempi EU kuin se, johon Suomi liittyi vuonna 1995. Söderman myöntää, että jo Maastrichtin sopimusta tutkimalla olisi voinut havaita, mihin suuntaan asiat saattavat kehittyä. Nyt perustuslakisopimuksella niistä tulee totta.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot