Mainos
Mainos

Sofi Oksasen Puhdistus huhtikuussa Kansallisoopperaan

Suomen Kansallisoopperassa saa 20. huhtikuuta kantaesityksensä Sofi Oksasen menestysromaanista Puhdistus tehty ooppera. Viron lähihistoriaa käsittelevän oopperan on säveltänyt Jüri Reinvere. Alun perin Viron Kansallisoopperan piti kantaesittää Puhdistus vuonna 2010, mutta hanke kariutui.

Puhdistus on kaikkien aikojen luetuimpia suomalaisia romaaneja. Sen käännösoikeudet on myyty jo 43 kielialueelle. Kansainväliset kritiikit ovat olleet ylistäviä, ja Finlandia-palkinnon lisäksi romaani on saanut muun muassa Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ja ranskalaisen Prix Femina ètranger -palkinnon. Siitä on tehty myös useita näytelmiä.

Puhdistuksessa rinnastuvat yksityisten ihmisten ja kansakunnan kohtalot. Vanha Aliide kohtaa sutenöörien käsistä paenneen nuoren Zaran ja samalla alkaa purkautua Aliiden ja koko Viron menneisyys 1930-luvulta alkaen. Aliide ja hänen sisarensa ovat rakastaneet samaa miestä ja se on johtanut henkilökohtaiseen tragediaan. Koko kansa taas on kärsinyt Neuvostoliiton miehityksestä ja karkotuksista.

-Puhdistus on ollut Virossa järkytys monella tavalla, sillä siellä on totuttu puhumaan menneisyydestä tietyllä tavalla, säveltäjä Jüri Reinvere sanoo. Tallinnassa 1971 syntynyt Reinvere on itse kirjoittanut libreton, jonka painotukset poikkeavat romaanista. -Minulla korostuu virolaisten tilinteko menneisyyden kanssa. Väitän, että menneisyys voidaan jättää taakse vasta, kun se on kohdattu silmästä silmään, Reinvere sanoo tiedotteessa.

Jüri Reinvere on valmistunut säveltäjäksi Sibelius-Akatemiasta. Puhdistus on Reinveren ensimmäinen ooppera. Se on musiikiltaan modernia, mutta säveltäjän mielestä kuitenkin perinteistä oopperaa.

Puhdistuksen päärooli on jaettu kahden laulajan kesken. Nuoren Aliiden roolissa vuorottelevat Helena Juntunen ja Tove Åman, vanhana Aliidena Johanna Rusanen-Kartano ja Heli Veskus. Zaran tehtävässä vuorottelevat Niina Keitel ja Melis Jaatinen. Esitykset johtaa virolainen kapellimestari Paul Mägi.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme