Mainos
Mainos

Soiden suojelu ja energiakäyttö yritetään sovittaa yhteen

Suomen soiden käytölle yritetään löytää yhteiset pelisäännöt. Työryhmä yrittää sovittaa yhteen suojelun ja turpeen energiakäytön tarpeet. Tavoitteena on, että kiistely loppuisi.

Suomen maapinta-alasta suota on lähes kolmasosa. Siitä huolimatta soiden käytöstä on riidelty jatkuvasti.

Yksimielisyyden löytäminen on vaikeaa, kun turveteollisuus haluaisi lisää soita turpeennostoon ja luonnonsuojelijat haluaisivat lopettaa koko turvetuotannon.

Suurin kiista on luonnontilaisten soiden kohtalosta.

- Luonnontilaiset ojittamattomat suot on jätettävä rauhaan, vaatii Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

- Energiaturve on paikallista polttoainetta. Sitä ei kovin kaukaa hankita käyttökohteelleen, muistuttaa puolestaan Vapon ympäristöjohtaja Pirkko Selin.

Työryhmän puheenjohtaja, ympäristöjohtaja Veikko Marttila maa- ja metsätalousministeriöstä hakee kompromissia.

- Voidaan ajatella, että turvetuotannon painopiste on ainakin yleisellä tasolla siirtymässä jo luonnontilansa menettäneille soille.

Puheenjohtaja myös linjaa, että uusia soita pitäisi saada suojeluun muutamia kymmeniä tuhansia hehtaareja ja turpeenpoltto voisi jatkua nykyisellä tasolla.

Lähiviikkoina selviää, saadaanko Suomeen yksimieliset soiden käytön pelisäännöt.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot