Mainos
Mainos

Soiden suojelussa parantamisen varaa

Soidensuojelussa on Suomen ympäristökeskuksen selvityksen mukaan edelleen parantamisen varaa. Etenkin Etelä-Suomessa on jäljellä enää hyvin vähän ehyitä, ojittamattomia ja riittävän lähekkäin sijaitsevia suokokonaisuuksia.

Nykyinen suojeluverkosto on kuitenkin puutteineenkin suuressa osassa maata korvaamaton, sillä vastaavia suokokonaisuuksia ei ole juuri säilynyt luonnontilaisena muualla, selvityksessä todetaan. Suomessa on suojeltu soita noin miljoona hehtaaria, mikä on noin 12 prosenttia suoalasta.

Suoluonnon alueellinen rakenne on selvityksen mukaan muuttunut oleellisesti. Suojelualueidenkin soilla on nykyään usein ojituksia. Lisäksi suojelualueet on usein rajattu niin, etteivät ne sisällä vesitaloudellisesti yhtenäisiä kokonaisuuksia.

Selvityksessä osoitetaan puutteita monien suotyyppien, kuten korpien, suojelussa. Heikoin suojelutilanne on keidassuovyöhykkeellä maan eteläosassa, jossa korvista on suojeltu alle prosentti.

Uhanalaisiksi luokiteltavia suolajeja on kaikissa eliöryhmissä ja kaikentyyppisillä soilla. Eniten uhanalaisia lajeja on sammalien, putkilokasvien ja selkärangattomien lajiryhmissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme