Mainos
Mainos

Soini jyrähti Puola-päätöksestä: EU pysyköön lestissään

Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps.) ottaa blogissaan kantaa Euroopan unionin eiliseen ilmoitukseen, että se ryhtyy perkaamaan Puolan uuden kansallismielisen oikeistohallituksen itsevaltaisina pidettyjä päätöksiä.

EU-komissio käynnistää ensimmäistä kertaa mekanismin, jonka tarkoituksena on puuttua oikeusvaltio-ongelmiin jäsenmaissa.   

Soinin mukaan vaaleilla valitsematon EU-byrokraatti ei voi kävellä itsenäisen vaaleilla valitun päättäjän yli.  

– Puolassa pidettiin vapaat ja rehelliset vaalit. Valta vaihtui ja vaalitulos vaikuttaa harjoitettavan politiikan sisältöön. Se kai on vaalien tarkoitus, äänestyslipun voimaa, Soini kirjoittaa.   

Puolan hallitus ajautui vuodenvaihteessa kärhämään EU:n kanssa, kun se toteutti kiistanalaisia uudistuksia oikeuslaitoksessa ja media-alalla.

Perustuslakituomioistuimen tuomareita pantiin vaihtoon, ja heidän toimivaltuuksiaan rajoitettiin. Lisäksi hallitus otti itselleen oikeuden erottaa julkisen palvelun mediayhtiöiden johtoa.  

Soinin mukaan EU:n pitäisi pysyä lestissään.   

– EU-komissio alkaa mestaroimaan Puolan asioita. Historia ei ole näköjään opettanut EU-uskovaisille yhtään mitään.  

 Komission käynnistämä menettely voi johtaa rangaistukseen, jossa Puolalta evätään äänioikeus EU:n päätöksenteossa. Tähän on pitkä matka, ja prosessi voi hyvin keskeytyä ennen sitä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme