Mainos
Mainos

Soini: Kallin paljastus on jäävuoren huippu

Vaalirahoituksen taustalla olevat tahot on selvitettävä, vaatii kansanedustaja Timo Soini (PS).

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) paljasti eilen vaalikampanjansa suurimmat rahoittajat. Kolmen yrityksen joukossa on muun muassa Ruukki Group 20 000 eurolla. Samat yritykset ovat tukeneet myös ympäristöministeri Paula Lehtomäkeä (kesk.).

Kallia ja Lehtomäkeä on tukenut myös Kehittyvien Maakuntien Suomi ry, jonka taustalla on tunnettuja liikemiehiä.

- Asia ei ole tällä kuitattu. Täytyy luoda sellainen järjestelmä, missä tällainen törkeily ei ole mahdollista, Soini painottaa.

Soini sanoo MTV:n Huomenta Suomessa, että nyt on hyvä tilaisuus katsoa, ovatko rahoittajatahot kytköksissä tulossa oleviin verouudistuksiin, esimerkiksi metsä- ja yrityspuolella.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Kimmo Sasin (kok.) mukaan voi olla mahdollista, että jotkut yritykset ovat antaneet vaalirahoitusta verohelpotusten toivossa.

-Perheyritysten osalta oli kova kampanja perintöverotuksen pienentämiseksi. Se on voinut vaikuttaa ehdokkaiden mielipiteisiin.

Suomen maine vaakalaudalla

Sasi kuitenkin muistuttaa, että vaalirahoitus sinänsä on laillista.

-Äänestäjien täytyy tietää, mistä rahat tulevat, jotta jos kytköksiä on, ihmiset ovat tietoisia niistä, Sasi sanoo.

Soini myöntää, että vaalirahoituksen pimittäminen koskee kansalaisten oikeusturvaa.

- Nyt on kyse niin isoista summista (10-000-20 000 euroa). Monien eläkeläisten ja työttömien vuosittainen toimeentulo ei yllä tällaisiin summiin, Soini tuhahtaa.

Kimmo Sasin mukaan se, ettei vaalirahoitusjärjestelmä toimi käytännössä, vaikuttaa Suomen maineeseen. Sasi kuitenkin lisää, ettei ilmiö ole uusi.

-Jo heti vaalien jälkeen keskusteltiin siitä, että näitä tukiyhdistyksiä oli eikä moni ehdokas suostunut kertomaan, ketkä niitä rahoittivat. Silloin jo todettiin, ettei järjestelmä voi olla näin. Tarvittiin kuitenkin skandaali ennen kuin saatiin liikettä lainsäädäntömuutokseen.

Euroopan neuvoston korruption vastainen toimielin puuttui asiaan jo joulukuussa.

Sasi kannattaa uhkasakon käyttöä vaalirahoituksen yhteydessä.

-Siihen on kuitenkin säädettävä joku raja, minkä kokoiset summat tarvitsee ilmoittaa.

Sasin mielestä valvovan elimen on oltava politiikan ulkopuolelta, esimerkiksi oikeusministeriö.

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme