Mainos
Mainos

Soini: Nyt odottelen Jyrkin soittoa

Vaalien ehdottomalla äänikuninkaalla, perussuomalaisten Timo Soinilla, on edessä kiireiset viikot. Jos vaalikampanjan aikana yöunet jäivät vähäisiksi, ei ainakaan maanantaiaamu tuonut helpotusta Soinin arkeen.

– Kolme tuntia tuli nukuttua viime yönä. Nukuin lyhyesti mutta sikeästi, onnellista unta, kommentoi Soini Radio Novan haastattelussa aamuyhdeksän jälkeen.

Tätä ennen Soini oli ehtinyt kommentoida perussuomalaisten huikeaa vaalimenestystä jo muun muassa aamutelevisiossa.

Soini keräsi 43 212 ääntä Uudeltamaalta. Soini keräsi siis hieman enemmän ääniä kuin kokoomuksen Alexander Stubb (41 600 ääntä).

– Kun tietää, miten kilpailuhenkinen Alex on, niin kyllä hänen on nyt pari peiliä täytynyt ohittaa. Tuntuu ihan mukavalta, Soini naureskelee.

– Tämän eteen on tehty hirvittävä määrä työtä. Nyt voi vähän aikaa fiilistellä ja juhlia, kunnes alkaa taas arki ja voin olla ajamassa asioita, joita olen aina halunnut. Nyt siihen on kaikupohjaa ja valtaa.

Soini kertoo uskoneensa unelmaansa jo pitkään, vaikka välillä taival on tuntunut vaikealta ja takkuiselta. Hän kertoo tienneensä jo vuoden 2008 kuntavaalien jälkeen, että "jytky on tulossa". Lue, mitä jytky tarkoittaa!

"Hallituksen linja ei voi jatkua"

Moni asiantuntija ja pitkän linjan poliitikko on ehtinyt povata tulevista hallitusneuvotteluista vaikeita. Esimerkiksi kokoomuksen, perussuomalaisten ja SDP:n linjaukset eroavat niin selvästi, että lopputulosta on miltei mahdotonta arvioida etukäteen.

– Pallo on nyt (kokoomuksen Jyrki) Kataisella, joka on suurimman puolueen puheenjohtaja. Hänellä on oikeus yrittää muodostaa enemmistöhallitusta. Puhelinta päivystän, jos Jyrki sattuisi soittamaan. Niin se yhteydenotto tosiaan tulee - tuleeko puhelimitse vai ovelle vai kirjekyyhkyllä kutsu neuvottelemaan, Soini sanoo.

Soinin mukaan vaalitulos antaa paljon mahdollisuuksia vaikuttaa tulevaan hallitukseen. Hänen mukaansa on selvää, että edellisen hallituksen linja ei voi sellaisenaan jatkua. Myös Euroopan unionissa on hänen mukaansa mietitty, miten perussuomalaisten menestys vaikuttaisi politiikan tekemiseen.

– Suomeen tarvitaan enemmistöhallitus. Nyt on viisainta katsoa niitä asioita, jotka yhdistävät. Ei se helposti synny, kun mukana täytyy olla kaikkien tavoitteita. Kompromissejakin tarvitaan.

Soinin mukaan perussuomalaisten rivistä löytyy paljon poliittista kokemusta, joten tarvittaessa ministerin paikoille löytyy kyllä ehdokkaita.

"EU-kriittiset äänet voimistuvat Euroopassa"

Monet ulkomaiset mediat ovat ehtineet ihmetellä ja arvostella perussuomalaisten menestymistä Suomen vaaleissa. Esimerkiksi ruotsalainen Aftonbladet katsoo, että Suomi käpertyi sisäänpäin perussuomalaisten vaalivoiton myötä.

– Kylläpä he kovin tärkeänä perussuomalaisia ja Soinia näyttävät pitävän. Ei me mitään käperrytä. On vielä aivan päälaellaan tiedot siitä, mistä perussuomalaisten vaalivoitto tuli. Tämä on monipuolinen ilmiö. Suomen itsenäisyyden puolustaminen ei ole impivaaralaisuutta, Soini sanoo Radio Novan haastattelussa.

Soini uskoo, että EU-kriittiset äänet voimistuvat muuallakin Euroopassa. Soinille tärkeintä on se, että suomalaisessa politiikassa tapahtuu muutos.

– Emme me ole luvanneet kuuta taivaalta. Olemme luvanneet, että asiat tehdään rehellisesti ja ymmärrettävästi.

Radio Novan haastattelusta Soini kertoi menevänsä suoraan nukkumaan.

– Tässä on nyt valvottu yö ja vaalitulos on pöydässä. Nyt täytyy huolehtia itsestään ja unestaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme