Mainos
Mainos

Soini paimentaa Pekkarista Fortum-optioiden kimppuun

Taloussanomien mukaan Fortumin johtajille on tulossa ennätysmäiset optiot. Mikael Lilius ja muut johtoryhmän jäsenet voivat rahastaa miljoonia euroja lokakuun alusta lähtien. Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soini vaatii kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarista puuttumaan asiaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on tarttunut heti ennakkotietoihin Fortumin isoista optioista ja vaatii kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarista toimiin.

- Perussuomalaiset ovat valmiit esittämään ministeri Pekkariselle henkilökohtaista epäluottamuslausetta, mikäli hän ei tehokkaasti ja konkreettisin toimenpitein puutu tähän optiosaalistukseen.

Soini piti kannanotossaan täysin kestämättömänä, että valtioyhtiön johto saa säännöllisesti ison optiopotin vähäisen kilpailun ja sademäärien vuoksi. Pekkarisen on nyt käytettävä omistajan ääntä ja saatava optiosaalistukselle pikainen loppu.

Soini myös kummasteli sitä, että Fortum käy yt-neuvotteluja ostamansa Espoon Sähkön henkilökunnan osalta.

- Fortumin pitää pystyä turvaamaan näiden ihmisten työpaikat. Varaa näyttäisi olevan, hän jatkoi.

Taloussanomat kirjoitti tänään, että Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius saa syksyllä optiot, joiden teoreettinen arvo on tällä hetkellä 5,7 miljoonaa euroa. Kallis sähkö lisää Fortumin voittoja ja nostaa siten optioiden arvoa.

Ennätysvoitot odottavat myös muita Fortumin johtajia, kun vuoden 2002 B-ohjelma laukeaa. Johtoryhmän muiden jäsenten optiosummat jäävät kuitenkin jälkeen Liliuksesta. Tapio Kuulan optioiden laskennallinen arvo on 3,4 miljoonaa euroa ja myös Juha Laaksonen sekä Christian Lundberg ovat saamassa noin 3 miljoonana euron optiot.

Mikael Lilius

Fortumin optioista käytiin kiivasta keskustelua viime syksynä jolloin yhtiön johtajat saattoivat edellisen kerran lunastaa halutessaan optionsa. Silloin Fortumin osakkeen kurssi oli noin 15 euroa, nyt samaisesta osakkeesta saa yli 20 euroa. Kurssinousu on lisännyt myös optioiden arvoa.

Kriitikoiden mukaan johtajat saavat optiohyötynsä "ilmaiseksi", tekemättä ihmeempiä yhtiön kilpailukyvyn eteen, sillä sähkön hintaa nostavat Fortumin ulkopuoliset ilmiöt kuten voimaloiden vesipula ja kilpailun puute.

(MTV3-Taloussanomat-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme