Mainos
Mainos

Soininvaara: Eduskuntavaalit muuttuneet perustuslain vastaiseksi

Vihreiden entinen puoluejohtaja vaatii pikaisia muutoksia vaalipiirijakoon. Muun muassa vihreiden puoluejohtaja Tarja Cronbergilla on vaikeuksia uusia eduskuntapaikkansa nykyisen vaalipiirijaon vuoksi.

Vihreiden entinen puoluejohtaja Osmo Soininvaara sanoo Väli-Suomen sanomalehtien haastattelussa, että eduskuntavaalit ovat muuttuneet perustuslain vastaisiksi.

Soininvaara pitää kohtuuttomana sitä, että vaalipiirijakoa ei ole muutettu, vaikka kahdesta Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan vaalipiiristä valittavien kansanedustajien lukumäärä on pudonnut jo kuuteen.

- Jos meillä olisi perustuslakituomioistuin, sinne olisi valitettu jo aikoja sitten, hän sanoo.

Soininvaaran mukaan uutta perustuslakia valmisteltaessa perustuslakivaliokunta pani rajaksi, että jokaisesta vaalipiiristä pitäisi valita vähintään seitsemän kansanedustajaa.

Vaalipiirijako puhuttaa vihreiden puoluekokousta viikonvaihteessa ainakin siksi, että puoluejohtaja Tarja Cronbergilla on vaikeuksia uusia eduskuntapaikkansa Pohjois-Karjalan vaalipiirissä. Pohjois-Karjalassa äänikynnys eli läpimenoon vaadittava osuus äänistä on 11-13 prosenttia. Vastaava luku jää esimerkiksi Uudellamaalla pariin prosenttiin.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme