Mainos

Soininvaara: Huumeiden kieltolaki kumottava

Entinen Vihreiden kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara kyseenalaistaa huumausaineiden kieltolain. Soininvaara kirjoittaa blogissaan:

- Nollatoleranssi on hyvää huumepolitiikkaa, jos se toimii kunnolla, mutta jos se ei toimi, se vain pahentaa tilannetta.

Kun viranomaiset pitävät amatöörit poissa markkinoilta, kunnon ammattilaisten voitot kasvavat ja huumebisnes kukoistaa vain entistä enemmän.

Soininvaara muistuttaa, että Yhdysvaltojen tukemassa niin sanotussa Meksikon huumesodassa on saanut surmansa jo 30 000 ihmistä. Uhriluku on suurempi kuin koko Yhdysvaltain Afganistanin operaatiossa.

Osa huumesodan uhreista on siviilejä, joilla ei ole muuta tekemistä rikollisorganisaatioiden kanssa kuin asuinpaikka.

MTV:n Uutisille Soininvaara korostaa, ettei näkemyksillään halua tukea huumausaineiden käyttöä.

- Mielestäni oleellisin asia koko huumausainekysymyksessä on kriminalisoidulla huumausaineiden kaupalla tehdyt pimeät voitot. Jos maailman bruttokansantuotteesta arviolta kahdeksan prosenttia on huumetaloutta, joka siis tulisi olla lailla minimoitu, niin voi sanoa ettei järjestelmä nykyisellään toimi.

Miten huumetalous sitten integroitaisiin muuhun talouteen?

- En ota tuohon kantaa. Mielestäni tämä asia pitää ymmärtää ennemminkin globaalina kuin paikallisena kysymyksenä. Suurinta roolia asiassa näyttelee Yhdysvallat.

Kirjoituksessaan Soininvaara ei arvioi, mitä käytännön vaikutuksia dekriminalisointi aiheuttaisi. Kirjoituksessaan hän sanoo näin:

- Ei ole aivan helppoa ennustaa, lisääntyisikö vai vähenisikö huumeiden käyttö, jos niitä voisi ostaa laillisesti.

Soininvaaran mielestä huumeet, sekä kovat että miedommat, leviävät lähinnä siksi, että niiden levittämisestä joku saa taloudellista hyötyä.

- Tärkeintä olisi, että huumeiden vapauttaminen tuhoaisi huumerikollisuuden.

Huumekaupassa syntyvät järjettömän suuret voitot poikivat järjestäytynyttä rikollisuutta muillekin aloille.

Samankaltaisia ajatuksia on esitetty aiemmin myös arvovaltaisessa the Economist-lehdessä.

Oikeusministeri: Huumepolitiikkaa ei löysätä

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) toteaa, että on tutustunut aiemminkin Soininvaaran ajatteluun huumepolitiikan suhteen.

- Sosiaali- ja terveysministeriöllä tai oikeusministeriöllä ei kuitenkaan ole mitään aiesuunnitelmaa muuttaa huumepolitiikkaa Suomessa.

Brax muistuttaa, että Suomeen on saatu tehtyä pikavauhtia desing-huumeet kriminalisoiva laki.

- Lisäksi on huomioitava, että Suomessa tilanne on aivan eri kuin monissa muissa maissa, esimerkiksi Meksikossa, mihin Soininvaara kirjoituksessaan viittaa.

Braxin mielestä suomalaisten päihdeongelmat liittyvät pääsääntöisesti alkoholin väärinkäyttöön.

- Sinänsä on hyvä, että päihdepolitiikasta keskustellaan.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot