Mainos
Mainos

Soininvaara: Koko terveydenhuolto sairaanhoitopiireille

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara ehdottaa koko terveydenhuollon siirtämistä kunnilta sairaanhoitopiireille.

Osmo Soininvaara

Entinen peruspalveluministeri ja vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara ehdottaa sekä perusterveydenhuollon että erikoissairaanhoidon siirtämistä sairaanhoitopiirien eli käytännössä maakuntien kontolle.

-Terveydenhuoltoon ei tarvita lisää keinotekoisia raja-aitoja, vaan loputkin pitäisi poistaa, Soininvaara sanoi Savonlinnassa.

Soininvaaran mielestä sairaanhoitopiirin taloudelliselle vastuulle voitaisiin Ruotsin tapaan antaa myös sairausvakuutus.

-Jos sama taho maksaa sekä hoidosta että lääkkeistä, ei synny taktikointia siitä, hoidetaanko vaiva leikkauksella vai pillereillä.

-Edelleen, jos sairauspäivärahojen maksaja on sama kuin hoidon maksaja, jonotusaikojen kustannukset siirtyvät sille, joka leikkausjonoista on vastuussa. Nyt Kansaneläkelaitos saattaa maksaa leikkausta odottavalle jonotusajalta sairauspäivärahoja paljon enemmän kuin itse leikkaus maksaa, Soininvaara perusteli.

"Lisärahoitus kiinni kunnista"

Vaalikeskusteluissa on puhuttu paljon kansallisesta terveysprojektista ja vaadittu 700 miljoonan euron ohjaamista terveydenhuoltoon ensi vaalikauden aikana. Soininvaara totesi, että vaatimus on perusteltu, mutta mikään hallitus ei voi nykylainsäädännön vallitessa luvata sitä. Jokaisessa kunnassa päätetään terveydenhuollon rahoista itsenäisesti, eikä valtio voi pakottaa kuntia ohjaamaan rahaa juuri terveydenhuoltoon.

Vaalipuheissa kannatusta on saanut myös jonkinlainen takuu siitä, missä ajassa ihmisen kuuluu päästä mihinkin hoitoon. Soininvaaran mielestä valtio voi tietenkin täsmentää asiaa lainsäädännöllä, mutta ongelmaton ei tämäkään tie ole. Se voi johtaa käytännön tasolla aivan hullunkurisiin päätöksiin.

-On myös kavahdettava tilannetta, jossa potilaiden oikeudesta hoitoon päätetään oikeussaleissa. Terveydenhuollosta ei pidä tehdä lakitiedettä, Soininvaara sanoi.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme