Mainos

Soininvaara perää keskustelua puolustusvoimien roolista

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara toivoo keskustelua puolustusvoimien roolista. Samalla hän torjuu Nato-jäsenyyden sekä EU:n yhteisen puolustuksen.

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara toivoo keskustelua siitä, onko Suomella enää tarvetta ylläpitää nykyisen suuruisia puolustusvoimia.

Soininvaara katsoo, että nykyisen turvallisuuspoliittisen keskustelun yhteydessä olisi syytä pohtia Suomen puolustuspolitiikan ajanmukaisuutta. -Kuuluukovatko lähes suurvalta-armeijan kokoinen reserviläisarmeija ja yleinen, koko ikäluokkaa koskeva asevelvollisuus enää tälle vuosituhannelle?, kysyi Kouvolassa puhunut Soininvaara.

Soininvaara piti selvänä, että Suomen on kannettava vastuunsa kansainvälisessä turvallisuuspolitiikassa. Se ei hänen mukaansa kuitenkaan edellytä Nato-jäsenyyttä, sillä perinteinen YK:n alaisuudessa tapahtuva rauhanturvatoiminta ja Naton rauhankumppanuus-ohjelma riittävät kattamaan ne toiminnat, joihin osallistumiseen Suomella on luontaiset edellytykset.

Nato-jäsenyys voisi Soininvaaran mielestä jopa heikentää Suomen turvallisuutta, sillä se voisi luoda jännitystä Suomen ja Venäjän pitkälle rajalle. -Näköpiirissä ei ole syitä, miksi Suomen kannattaisi Natoon liittyä. Jos tällaisia syitä joskus myöhemmin ilmenee, ne on voitava esittää kansalle niin seikkaperäisesti ja selkeästi, että myös kansan enemmistö Nato-jäsenyyden hyväksyy.

Soininvaara korosti, että ei olisi mitään järkeä liittyä Natoon tilanteessa, jossa yleinen mielipide sitä Suomessa vastustaa, sillä tätä eivät hyväksyisi myöskään Naton säännöt. Siksi asiasta tulee järjestää kansanäänestys, jos poliittinen johto joskus asettuu Naton kannalle.

"EU ei tarvitse yhteistä armeijaa"

Tärkeämpi kuin Nato-keskustelu olisi Soininvaaran mukaan kysymys EU:n yhteisestä puolustuksesta, jota kehitetään rinnan EU:n perustuslain kanssa.

Soininvaara katsoo, että EU:n kauppapoliittinen valta riittänee turvaamaan toistensa koskemattomuuden ilman aseiden kalisteluakin. -Yhtenäistä EU-armeijaa, jossa asevelvolliset joutuisivat palvelemaan maansa rajojen ulkopuolelle, ei tule perustaa.

Yhteinen puolustus ei Soininvaaran mielestä myöskään saa merkitä suomalaisille asevelvollisille velvollisuutta osallistua Euroopan ulkopuolella syntyneiden konfliktien rauhoittamiseen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot