Mainos
Mainos

Soininvaara tarjoaa terveydenhuoltopiirejä ratkaisuksi ongelmiin

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaaran mielestä monet terveydenhuollon ongelmat voitaisiin ratkaista perustamalla sekä erikoissairaanhoidosta että perusterveydenhuollosta vastaavia terveydenhuoltopiirejä.

Osmo Soininvaara

Soininvaaran mukaan tämä malli parantaisi yhteistyötä ja ratkaisisi päivystysongelmia. Soininvaara romuttaisi myös nykyisen erikoismaksuluokan ja esittää sen tilalle lisätyöjärjestelmää, joka tarjoaisi sairaalalääkäreille toimenpidepalkkion työajan jälkeen tehdystä työstä. Nykymuodossaan erikoismaksuluokka vinouttaa palvelutarjontaa, kun sydänkirurgi käyttää arvokasta aikaansa ja ammattitaitoaan suonikohjuleikkauksiin.

Soininvaara uskoo myös, että erikoismaksuluokan potilaat ohittavat jonoja, vaikka virallisesti toisin väitetään. Uhkaavaa lääkäripulaa Soininvaara torjuisi siirtämällä joitakin lääkäreiden nykyisin hoitamia tehtäviä muille terveydenhuollon ammattilaisille. Soininvaara puhui Lääkäripäivien avajaisissa tänään Helsingissä.

"Laajempaa taloudellista vastuuta tarvitaan"

Soininvaaran mielestä suomalainen terveydenhuoltojärjestelmä on kriisiytymässä samalla kun valtion ohjaus on hankaloitunut. Terveydenhoidon taloudellinen vastuu lepää hänen mielestään liian kapeilla harteilla.

Ongelmia Soininvaara näkee mm. erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen yhteistyössä, vanhusten hoidossa sekä julkisen puolen työoloissa ja palkkauksessa. Monilla erikoisaloilla, kuten ortopediassa, silmätaudeissa ja psykiatriassa myös jonot ovat nopeasti kasvamassa.

Terveyskeskusten pirstaleisuus pahenee edelleen kuntayhtymien hajotessa. Muutaman lääkärin terveyskeskukset lisäävät kustannuksia ja laskevat palvelujen laatua.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme