Mainos
Mainos

Soininvaara: Vanhuspolitiikassa suuria alueellisia eroja

Peruspalveluministeri Osmo Soininvaara myöntää, että suomalaisessa vanhuspolitiikassa on eroavuuksia eri puolilla maata. Soininvaara kannustaa myös alueellisiin ratkaisuihin vanhusten hoidon järjestämisessä.

-Kuntien välillä on suuria eroja siinä, millä tavalla vanhuspolitiikkaa hoidetaan. Kaupunkimaisissa kunnissa vanhuspolitiikka on automaattisesti erilaista kuin maaseutumaisissa kunnissa. Vanhusten hoidon järjestämisessä on runsaasti erilaista alueellista innovatiivisuutta ja sitä kannattaa tukea. On hyvä, että paikallisella tasolla pyritään keksimään uusia ja innovatiivisia hoitomuotoja, ministeri kannustaa.

Ministerin mielestä valtiovalta on omalta osaltaan kantanut kortensa kekoon suomalaisessa vanhustenhuollossa.

-Tämän vuoden budjetissa valtio korottaa valtionavun vanhuskertoimia ja periaatteessa valtiovalta tulee tässä selvästi vanhusvoittoisia kuntia vastaan. Se ylimääräinen kuluerä, mikä vanhuksista aiheutuu, otetaan mielestäni valtionavuissa täysimääräisesti huomioon, Soininvaara sanoo.

Jossain päin Suomea vanhukset ovat aiemmin raskaan hoidon tarpeessa ja tämä aiheuttaa kuntien välillä eroja, toteaa Soininvaara. Sosiaali- ja terveysministeriön keväällä julkaisemassa ikäihmisten hoitoa ja palveluja koskevassa laatusuosituksessa on tavoitteena, että mahdollisimman moni ikääntynyt voisi elää itsenäisesti omassa kodissaan mahdollisimman pitkään. Jossain raja kuitenkin tulee vastaan.
´
-Vanhuksen omaa tahtoa tulee kunnioittaa mahdollisimman pitkälle, mutta siinä vaiheessa kun kotona asuminen edellyttää ympärivuorokautista omaa hoitajaa, niin se tulee kalliiksi. On otettava huomioon mitä hoito maksaa, mutta yleensä kotona annettu hoito on halvempaa kuin laitoshoito, muistuttaa peruspalveluministeri Osmo Soininvaara.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme