Mainos
Mainos

Soininvaaran selvitys: Fimean päätoimipaikka Helsinkiin ja THL remonttiin

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean päätoimipaikan tulisi sijaita Helsingissä, arvioi sosiaali- ja terveysalan laitosten tilannetta selvittänyt Osmo Soininvaara (vihr.).

Osa toiminnoista voisi Soininvaaran mukaan olla Kuopiossa.  

Fimean toimintojen siirto Kuopioon voisi toteutua vain laajojen irtisanomisten kautta, jolloin Fimean toiminta vaurioituisi vakavasti ja pitkäaikaisesti, Soininvaara arvioi.  
Kuopiossa voitaisiin Soininvaaran mukaan jatkaa lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen liittyviä tehtäviä.  

– Fimea on asiantuntijaorganisaationa täysin riippuvainen avainhenkilöistään, joiden osaamista ei ole varaa menettää toimintojen siirron takia, Soininvaara kirjoittaa.  

Fimean päätoimipaikan sijoituspaikasta on vallinnut epätietoisuutta. Fimean siirtämisestä Kuopioon päätettiin alun perin vuonna 2009. Edellinen sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) linjasi viime vuonna, että Fimean päätoimipaikka pidettäisiin Helsingissä eikä sitä siirrettäisikään Kuopioon. Hallitus ei kuitenkaan päässyt yhteisymmärrykseen asiasta.

THL remonttiin

Soininvaara esittää selvityksessään myös muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen uudistamista. Hänen mukaansa THL:n tutkimus pitäisi tuoda lähemmäs päätöksentekoa.  

– Tutkimuksen tulisi vaikuttaa elävämmin päätöksentekoon ja päätöksenteon ongelmien tulisi puolestaan näkyä tutkimuksen suuntautumisessa.  

Soininvaaran mielestä THL tarvitsisi myös nykyistä enemmän talouden asiantuntemusta, koska sote-uudistuksen tavoitteena on taittaa kustannusten kasvua kolmella miljardilla eurolla.  

Soininvaara esittää myös maakuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen tutkimuslaitoksen perustamista. "Masoten" tehtävänä olisi tuottaa tietoa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottavuuden ja vaikuttavuuden parantamiseksi.  

Laitos sijaitsisi viidellä yliopistopaikkakunnalla Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa. Laitoksella olisi yksi valtakunnallinen johto.  

Niin ikään Soininvaaran mielestä jo nyt kolmikantaisesti johdettu Työterveyslaitos tulisi siirtää selkeämmin työmarkkinajärjestöjen vastuulle. Hänen mukaansa myös Työturvallisuuskeskus tulisi yhdistää Työterveyslaitokseen. Työterveyslaitos toimii sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla ja pääsääntöisesti ministeriön valtionavun varassa.  

Soininvaara selvitti sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta hallinnonalan laitosten mahdollisuuksia tukea sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamista.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot