Mainos
Mainos

Sokerille ja rasvalle ehdotetaan haittaveroa

Suomalaisten sokerin ja rasvan käyttöön halutaan puuttua verotuksellisin keinoin. Perusteena käytetään sitä että elintarvikkeiden hinnoilla voi olla ratkaiseva vaikutus yksilön elintapoihin.

Kuopion yliopiston terveysasiantuntijat ehdottavat, että sokerin ja rasvan hintaa korotettaisiin verottamalla aiempaa ankarammin niitä sisältäviä tuotteita. Yhtenä vaihtoehtona esitetään terveellisten tuotteiden kuten kasvisten ja täysjyväviljan verotuksen keventämistä.

Kliinisen ravitsemustieteen professori, Matti Uusitupa Kuopion yliopistosta näkee idean verotuksen muutoksesta hyvänä. Hän suosii mallia, jossa terveellisten ruoka-aineiden verotusta kevennettäisiin.

-Se ohjaisi näihin terveellisempiin ruokavalintoihin ja nimenomaan tärkeää olisi että se koskisi koko väestöä. Nythän meillä terveellisten elintarvikkeiden hinnat ovat joko samat , tai jopa jossain määrin kalliimmat kuin tavallisten elintarvikkeiden. Tässä järjestelmässä ei myöskään ketään rangaistaisi, vaan käytössä olisi voimakkaat kannustavat elementit.

Ehdotusta perustellaan sillä, että suomalaiset syövät enemmän kuin kuluttavat. Tämä puolestaan näkyy lihavuuden lisääntymisenä ja sitä kautta kasvavana terveyslaskuna.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 29.09.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme