Mainos
Mainos

Sokeritehtaasta biopolttoaineen tuottaja?

Sucros on tehnyt tehtaiden muuntamisesta alustavia selvityksiä, mutta ei halua arvuutella ratkaisuja ennen poliittisten linjausten valmistumista.

Toinen Suomen sokeritehtaista voitaisiin muuntaa biopolttoainetta tuottavaksi yksiköksi, kun se joutuu luopumaan sokerintuotannosta. Suomalaista sokeriteollisuutta pyörittävä Sucros on tehnyt tehtaiden muuntamisesta alustavia selvityksiä. Toimitusjohtaja Vesa Kurula sanoo pitävänsä ajatusta biopolttoaineen tuotannosta kiinnostavana - jos poliittiset linjaukset muotoutuvat tuotannolle suosiollisiksi.

- Olen kyllä hassumpiakin juttuja nähnyt. Kyllä tämä minua ainakin kiinnostaisi, Kurula sanoo.

EU:n tuore sokeriuudistus merkitsee käytännössä, että Suomi voi tuottaa sokeria enää yhdessä tehtaassa. Nykyään tehtaita on kaksi, toinen Salossa ja toinen Säkylässä. Tehtaat omistaa tanskalainen Danisco-konserni, johon Sucros kuuluu.

- Tämä olisi monessa mielessä hieno ratkaisu sokerintuotannon lopettavalla tehtaalla. En ole vielä huomannut mallissa perusheikkouksia, joiden vuoksi se ei olisi järkevä, myös kansantaloudellisesti, Kurula jatkaa.

Tehdas käyttäisi raaka-aineena juurikasta ja ohraa, ja lopputuotteena olisi polttoaineeksi sopivaa alkoholia. Tuotanto voisi olla "muutama prosentti" Suomen liikennepolttoaineen määrästä.

Säkylän ja Salon tehtaat ovat hyvin samankaltaisia, joten kumpikin olisi muunnettavissa biopolttoaineen tuotantoyksiköksi kutakuinkin yhtäläisesti.

- Investointeja toki vaadittaisiin. Niiden määrä liikkuisi kymmenissä miljoonissa euroissa, Kurula huomauttaa.

Samaan hengenvetoon hän korostaa, että vielä on ennenaikaista kehitellä ajatusta pidemmälle. Ensin pitää odottaa poliittisia linjauksia ja veropäätöksiä.

- Tarvitsemme energialinjauksen, jonka mukaan Suomi on valmis tuottamaan omalla pellolla liikennepolttoainetta. Meillä täytyy olla poliittinen valmius päättää siitä, että biopolttoaine tehdään kotimaisista uusiutuvista raaka-aineista, Kurula muotoilee.

Biomuovin tuotanto herättää kiinnostusta

Toimitusjohtaja odottaa ensi alkuun helmikuun loppua, jolloin biopolttoaineiden käytön edistämistä pohtiva työryhmä saa tehtävänsä valmiiksi. Tehtaita koskevien ratkaisujen vuoro on vasta alkukeväästä.

Soppaan saattaa tulla muitakin lusikoita. Amerikkalaisen Dairy Farmers of American tytäryhtiö Hycail Finland on kiinnostunut toisen tehtaan valjastamisesta biomuovin valmistukseen.

Hycail Finlandin toimitusjohtaja Svante Wahlbeck sanoo, että vanha sokeritehdas voitaisiin muuttaa tuottamaan maitohappoa, jota käytetään raaka-aineena biomuovin valmistuksessa. Itse biomuovi valmistettaisiin toisessa yksikössä, joka voisi sijaita raaka-aineyksikön yhteydessä tai sen lähellä.

- Suomi kiinnostaa, koska täältä löytyy alan osaamista ja myös suuria asiakkaita, jotka pystyvät omassa tuotannossaan hyödyntämään biomuovia. Tarvitsisimme noin 70-80 000 tonnia sokeria vuodessa, mikä vastaa sopivasti yhden sokeritehtaan volyymia, Wahlbeck sanoo.

Polylaktidi on uusi muoviraaka-aine, jolla voidaan korvata perinteisiä öljypohjaisia muoveja. Alan kasvu on vahvaa. Wahlbeckin mukaan uusi tehdas olisi uraauurtava ja vaatisi noin 40 miljoonan euron investoinnit.

Sucrosin toimitusjohtaja sanoo kuulleensa Hycail Finlandin mietteistä.

- Emme ole asiasta neuvotelleet mutta tietenkin on kiinnostaa kuulla, millaisia ideoita heillä on.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme