Mainos
Mainos

Somppi Taija ja Jani: Parantavat rasvat

(Gummerus)

Parannusta voista ja pekonista

Nyt kai pitäisi olla huolestunut.

Nimittäin, Erittäin Kieroutunut lääketehtaista, lääkäreistä, ravintoneuvojista ja ilmeisesti edellä mainittuja orjallisesti uskovista tiedotusvälineiden edustajista koostuva salaseura on saanut ihmiset parin viime vuosikymmenen aikana välttämään kunnon voita ja läskiä, samalla kun kaikille on tuputettu kevytflooraa ja kolesterolilääkkeitä.

Suunnilleen näin voi kiteyttää verisuonikirurgi Tarja Sompin ja hänen miehensä, osteopaatti Jani Sompin rasvapamfletin "Parantavat rasvat" - sisällön.

Sompit haluavat pitää ihmiset terveinä, notkeina ja hyväsuonisina suosittelemalla kunnon voita, pekonia, merikalaa ja kermaa sekä vähentämällä tuntuvasti ikävänhaitallisia hiilihydraatteja.

Tähdennettäköön, että jos Somppien mielestä hiilareita, kuten vaikkapa leipää on "pakko" syödä, niin leivälle kannattaa sivellä paksulti voita.

Sompit selventävät tai ainakin yrittävät selventää ihmiskehon metaboliaa ja verenkierron monimutkaista toimintaa kansantajuisesti, mikä tyyliltään tuo mieleen avaruustutkimuksen kansantajuistamisen.

Mutta ketä tässä pitäisi nyt sitten uskoa?

Työterveyslääkäri nimittäin suosittelee kaurapuuroa, vihanneksia ja kasvirasvaa. Kolesteroli kauhistuttaa työterveyslääkäriä.

Kunto-ohjaaja taasen suorastaan vaatii hiilihydraattien syömisen minimoimista sekä proteiinipitoisen ravinnon tuntuvaa lisäämistä, mutta rasvattomana. Hänkään ei pidä kolesterolia vaarattomana, mutta on vakuuttunut että tarpeeksi kova treeni taittaa elintasosairauksien riskit.

Ituhippien verkkoyhteisöt yllättäen suosittelevat ituja ja soijarouhetta terveyden lähteenä. Ituhippien kanta kolesteroliin jää vähän auki.

Somppien kirja, kuten sanottu, suosittelee punaista maitoa, pekonia, voita ja sen sellaista.

Rasvateorioiden kyseenalaistajina Sompeilla ainakin on omien potilaidensa kautta näyttöä teorioidensa tueksi, koska kirjassa kerrotaan henkilöistä, jotka ovat karppaamalla ja voinsyönnillä kohentaneet ilmeisen rapautunutta terveydentilaansa.

Ainakaan liiasta ekologisuudesta Somppien ravintosuosituksia ei voi syyttää, mutta palataan vielä hetkeksi kolesteroliin.

Jos nk. paha kolesteroli ei siis olekaan vaarallista ja länsimaisia ihmisiä on pahan kolesterolin varjolla huiputettu popsimaan valtaisat määrät tarpeetonta (mutta kallista) lääkitystä, niin asia vaatisi erittäin laajan, koko EU-tasoisen tutkimuksen.

Kunnes täysi, kiistaton varmuus kolesterolin olemuksesta saadaan, jatkan elämääni ja ruokailujani kuten tähänkin asti.

Uskon sekä kunto-ohjaajaa, työterveyslääkäriä ja ituhippiä, kaikkia tasapuolisesti mutta vain osittain. Sama pätee Somppien kirjaan.

Kommentoija on MTV3 Uutisten kotimaantoimittaja.

Hän lukee mielellään kaiken käsiinsä saavan uuden tietokirjallisuuden.

Lukuharrastuksen tiellä on usein työ-perhe- ja sosiaalinen elämä, joten aivan kevyin perustein hän ei kirjaan tartu.

Hän myös mielellään kritisoi lukemaansa, koska tietää ettei itse olisi kovinkaan hyvä kirjailija.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme