Mainos
Mainos

Sonera-jutun syyttäjä: Lain epäselvyyteen turha vedota

Sonera-syytetyt ovat vedonneet siihen, etteivät he tienneet teletunnistetietojen urkkimisen olevan laitonta. Syyttäjä esittää jutussa rangaistusvaatimuksensa huomenna.

Soneran teleurkintajutun syyttäjä Markku Pohjanoksa ei niele puolustuksen tarjoamia selityksiä teletunnistetietojen hankkimisen oikeutuksista.

Pohjanoksa sanoi tänään Helsingin käräjäoikeudessa pitämässään loppulausunnossa, että syytettyjen vetoaminen epäselvään lakiin ei toimi.

-Tämä oikeudenkäynti on osoittanut, että laki ei ollut vaikeaselkoinen kenellekään muille kuin syytetyille, Pohjanoksa sanoi.

Urkinnasta syytetyt ovat vedonneet myös ylipäätään siihen, etteivät he tienneet teletunnistetietojen selvittelyn olevan laitonta.

-Samalla tavalla taksinkuljettaja voisi väittää, ettei tunne liikennesääntöjä, Pohjanoksa kuittasi.

Pohjanoksa nosti loppupuheenvuorossaan esille voimakkaasti sen, että urkinnassa on kyse yksityisyyden suojaan kajoamisesta.

- Kirje- ja puhelinsalaisuus ovat loukkaamattomia. Kaikki hyvän kotikasvatuksen saaneet ovat oppineet sen jo nuorena. Viestinvälittäjällä ei siis ole minkäänlaisia oikeuksia teletunnistetietoihin, Pohjanoksa sanoi.

Syyttäjä lähtikin siitä, että kaikki syytetyt ovat tienneet toimineensa niin sanotusti harmaalla vyöhykkeellä.

- Urkinnan kiistäminen on rikosoikeudellisen vastuun pakoilua, hän lisäsi.

Eräänlaiseksi pakoiluksi Pohjanoksa luokitteli myös usein oikeudessa esiin tulleen puolustuksen, jonka mukaan moni syytetty sanoi vain toteuttaneensa esimiehensä käskyä. Syyttäjän mukaan "klassinen ja kansainvälisestikin käytetty tekosyy" ei toimi.

- Jokainen vastaa itse tekemistään rikoksista, oli Pohjanoksan kommentti.

Pohjanoksa tukeutui loppulausunnossaan useisiin käräjillä kuultujen todistajien lausumiin. Sen sijaan niin kutsutusta Rellu-radiosta käräjillä todistaneen konsultin Timo-Pekka Sile'nin tarinasta syyttäjä ei piittaa.

- En vetoa hänen kertomuksiinsa miltään osin, Pohjanoksa totesi.

Yksi syytetyistä, Soneran entinen toimitusjohtaja Kaj-Erik Relander, paheksui aiemmin Sile'nin kutsumista todistajaksi. Relanderin asianajajan mielestä Sile'n ei ollut sopiva todistamaan, sillä konsultti on epäiltynä Sonera-kirja-asiassa Relanderin kunnian loukkauksesta.

Jo helmikuussa alkanut teleurkintaoikeudenkäynti on nyt loppumetreillä. Tänään käräjillä kuultiin syyttäjän ja asianomistajien loppulausunnot. Huomenna eli viimeisenä istuntopäivänä syytetyt esittävät omat yhteenvetonsa. Syyttäjä esittää rangaistusvaatimuksensa myös huomenna.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 22.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme